Peskov: Rusija će se boriti na sudu protiv nezakonite inicijative SAD

Svet 22. apr 202422:40 10 komentara
Shamil Zhumatov/POOL/AFP

Rusija će se na sudu boriti protiv nezakonite inicijative Sjedinjenih Američkih Država da zapleni rusku imovinu, ako ona prođe, izjavio je danas novinarima portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

„Veoma smo skeptični prema ovome, jer je to u suštini rušenje svih temelja privrednog sistema. Ovo je zadiranje u državnu imovinu i u privatnu svojinu. To nikako ne treba doživljavati kao pravni postupak, to je protivzakonito i shodno tome će biti predmet uzvratnih akcija i pravnog postupka“, rekao je Peskov, prenosi Tass.

Peskov je ocenio da će suđenje biti „veoma složeno“ i poručio da će naneti ozbiljnu štetu američkim ekonomskim interesima, ako američke vlasti usvoje zakon o zapleni ruske imovine.

Ukoliko se takve mere sprovedu, mnogi investitori će deset puta razmisliti pre nego što ulože u američku ekonomiju ili tamo deponuju svoju imovinu, kazao je Peskov.

Skrenuo je pažnju i na reči predsednice Evropske centralne banke Kristin Lagard da bi korišćenje profita od ruske imovine moglo da naruši međunarodni pravni poredak.

To je, u svakom slučaju, veoma opasan presedan, rekao je Peskov.

Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio je predlog zakona o oduzimanju zamrznute ruske imovine, koja bi bila donirana Ukrajini. To sada treba da usvoji i Senat, a potom zakon mora da potpiše američki predsednik Džo Bajden.

Povezane vesti

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare