Peskov: Davanje Ukrajini statusa kandidata „zahtevaće povećanu pažnju Rusije“

Svet 17. jun 202209:22 > 13:236 komentara
Sputnik/Sergey Guneev/Kremlin via REUTERS

Moskva će posvetiti veliku pažnju razvoju dogadjaja o mogućem davanju statusa kandidata Ukrajini za ulazak u Evropsku uniju, izjavio je danas portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov."To, naravno, zahteva našu povećanu pažnju, jer svi znamo za intenziviranje diskusija u Evropi na temu jačanja odbrambene komponente Evropske unije, vojne, odbrambene i bezbednosne komponente", rekao je portparol Kremlja.

On je napomenuo da se u Evropskoj uniji „događaju razne transformacije“ koje zahtevaju pažnju.

Evropska komisija preporučila je danas da se Ukrajini odobri status kandidata kao prvi korak na dugom putu ka članstvu u EU. Preporuku Evropske komisije razmotriće lideri 27 zemalja članca iduće nedelje na samitu u Briselu.

„Rusija u kratkom roku mora da nadoknadi 40-45 odsto uvoznog deficita“

Rusija kratkom roku treba da nadoknadi oko 40-45 odsto svog uvoznog deficita, rekao je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov. „Sada se čak osećamo malo bolje nego što bi se mislilo. Naravno, razumemo naše probleme, razumemo da ćemo za vrlo kratko vreme morati da nadoknadimo prilično značajan pad uvoza za više od 40-45 odsto“, rekao je Peskov u intervjuu za CNN.

On je naglasio da su ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Rusiji „bez presedana“ imale za cilj da donesu „ključni efekat“, ali se to „nije desilo“.

„Da bismo reorganizovali uvoz, moramo da reorganizujemo pravac uvoza. Da kompenzujemo zapadni pravac, povećanjem uvoza iz istočnog“, dodao je on, preneo je TASS.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 21. februara objavio da priznaje suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike. Rusija je priznala Donbas u skladu sa Ustavima DNR i LNR u granicama Donjecke i Luganske oblasti od početka 2014. godine.

Putin je u televizijskom obraćanju 24. februara rekao da je kao odgovor na zahtev šefova republika Donbasa doneo odluku da izvrši specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ruski lider je istakao da Moskva nema planove da okupira ukrajinske teritorije, napominjući da je operacija usmerena na denacifikaciju i demilitarizaciju Ukrajine.

Sve o događajima u Ukrajini čitajte u našem BLOGU ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar