Peskov: Zapad vodi ekonomski rat protiv Rusije, Moskva objavila kontra-sankcije

Svet 10. mar 202213:37 35 komentara
Shutterstock

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je ekonomska situacija u Rusiji "apsolutno bez presedana" i optužio Zapad da vodi "ekonomski rat" protiv njegove države.

Peskov je visoku stopu inflacije pripisao „šokantnom uticaju spolja“ na rusku ekonomiju, prenosi CNN.

Povezane vesti

Niz sankcija su protiv Rusije uvele EU, Britanija i SAD, pored drugih zemalja, otkako je počela invazija na Ukrajinu.

„Ima negativnih posledica, one će biti minimizovane. Trenutno je situacija turbulentna“, poručio je Peskov.

Dodao je da su već „primenjene mere za smirivanje situacije“, ali da je Rusiji potrebno „da deluje kako bi minimizovala posledice budućih rizika“.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov kazao je na današnjoj konferenciji za novinare posle sastanka sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom u Antaliji u Turskoj da će Moskva izaći iz krize sa ozdravljenom psihologijom i bez iluzija da Zapad može da bude pouzdan partner.

„Mi ćemo iz krize izaći, ali ćemo sve učiniti da nikada više ne zavisimo od Zapada u oblastima koje imaju krucijalni značaj za naš narod“, poručio je Lavrov.

Na pitanje o zabrani SAD na uvoz ruske nafte, gasa i uglja, Lavrov je ponovio da će rešiti problem „tako da ni u jednom trenutku ne zavisimo od zapadnih ni vlada ni kompanija, koje se ne rukovode svojim profitom, već politikom“. On je optužio Zapad za agresiju na Rusiju.

„Naftu i gas ostavljamo na razmatranje i savest naših zapadnih kolega. Mi nikada nismo koristili gas kao oružje, za šta su nas stalno krivili. Ako prestanu da kupuju gas i naftu od nas, to je njihov problem. Mi imamo druga tržišta“, poručio je Lavrov.

Rusija zabranila izvoz više od 200 proizvoda

Rusija je zabranila izvoz više od 200 proizovda iz kategorija tehnološke, telekomunikacione i medicinske operme, transportnih sredstava, poljoprivredne mehanizacije i električnih aparata, prenose Ria Novosti.

Vlada je danas objavila spisak proizvoda, a u skladu sa nedavno potpisanim predsedničkim ukazom. Zabrana uvoza važi do kraja godine i jedini izuzeci su zemlje Evroazijske ekonomske unije i separatističke republike u Gruziji Abhazija i Južna Osetija.

Ovo je jedna u nizu mera koje preduzima Rusija kako bi umanjila efekte sankcija koje su joj uvedene zbog napada na Ukrajinu. Razmatra se i konfiskacija imovine kompanijama koje su zaustavile ili prekinule svoj rad na teritoriji Rusije, a čiji broj i dalje raste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare