Peter Pelegrini položio zakletvu kao predsednik Slovačke uz jake mere bezbednosti

Svet 15. jun 202415:17 0 komentara
Reuters/ Radovan Stoklasa

Peter Pelegrini (48) položio je zakletvu kao predsednik Slovačke na ceremoniji održanoj uz pojačanu bezbednost posle pokušaja atentata na njegovog bliskog saveznika, populističkog slovačkog premijera Roberta Fica pre mesec dana.

Na specijalnoj sednici Parlamenta održanoj u sedištu Slovačke filharmonije Peter Pelegrini je u govoru pozvao na nacionalno jedinstvo.
„Mi smo jedna nacija, jedno društvo, jedna Slovačka“, rekao je on.

On je šesti predsednik Slovačke od kada je stekla nezavisnost posle raspada Čehoslovačke 1993. godine.

Pelegrini je (48) pobedio prozapadnog karijernog diplomatu Ivana Korčoka u drugom krugu predsedničkih izbora 6. aprila. Njegova pobeda učvrstila je vlast premijera Fica, pošto su on i njegovi saveznici dobili kontrolu nad strateškim funkcijama u zemlji.

Pelegrini je nasledio Zuzanu Čaputovu, prvu ženu na mestu šefa države, koja je čvrsto podržavala susednu Ukrajinu u borbi protiv ruske invazije. Ona se nije kandidovala za drugi mandat na tom uglavnom ceremonijalnom mestu.

Robert Fico nije danas bio na svečanosti pošto se oporavlja od ranjavanja 15. maja u mestu Handlova. Napadač na njega je uhapšen.

Ficova levičarska partija Smer pobedila je na parlamentarnim izborima 30. septembra prošle godine na proruskoj i antiameričkoj platformi.

Pelegrini koji je za snažnu ulogu države predvodio je levičarsku partiju Glas koja je bila treća na parlamentarnim izborima, i pridružila se vladajućoj koaliciji sa Ficom i ultranacionalističkom Slovačkom nacionalnom strankom.

Kritičari strahuju da će Slovačka pod Ficom odustati od prozapadnog kursa i slediti pravac Mađarske pod popuplističkim premijerom Viktorom Orbanom.

Nova vlada odmah je prekinula svu isporuku oružja Ukrajini. Hiljade ljudi su više puta protestovale širom Slovačke zbog Ficove proruske politike i planova da izmeni krivični zakon i preuzme kontrou nad javnim medijima.

Pelegrini koji je postao predsednik Parlamenta posle izbora nije nikad dovodio u pitanje Ficovu politiku.

Predsednik Slovačke, zemlje od 5,4 miliona stanovnika, bira premijera posle parlamentarnih izbora, prima zakletve nove vlade i imenuje sudije Ustavnog suda. Predsednik može da ulaže veto na zakone, mada Parlament može da poništi veto sa prostom većinom, i podnosi ih na procenu Ustavnom sudu. Šef države takođe ima prva da pomiluje osuđenike.

Vlada predvođena premijerom ima najviše izvršnih ovlašćenja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!