Pobeda demonstranata u Gruziji: Povlači se zakon o medijima kao stranim agentima

Svet 09. mar 202309:05 44 komentara
Reuters/ Irakli Gedenidze

Vladajuća partija u Gruziji objavila je da će povući sporni zakon o "agentima stranog uticaja", objavio je CNN. Ovo saopštenje je došlo posle dve večeri masovnih demonstracija u prestonici Tbilisiju.

Saopštenje je pročitano na gruzijskom javnom servisu, nekoliko sati pošto su se desetine hiljada ljudi, drugo veče zaredom, okupile ispred parlamenta Gruzije.

Najavu povlačenja predloga zakona pozdravila je kancelarija EU u Gruziji. „Ohrabrujemo sve političke lidere u Gruziji da se okrenu proevropskim reformama, na inkluzivan i konstruktivan način“, saopštila je kancelarija na svom zvaničnom Tviter nalogu.

Demonstranti, koji su se protivili zakonu, izražavajući zabrinutost da je on protivan demokratskom razvoju Gruzije, nosili su pored nacionalne i zastave Evropske unije, SAD i Ukrajine.

Kontroverzni predlog zakona podrazumevao je da se mediji i nevladine organizacije koje dobijaju više od 20 odsto finansiranja iz stranih izvora registruju kao „agenti stranog uticaja“. U suprotnom suočili bi se sa strogim kaznama.

Eksperti su upozorili da bi ovaj zakon izazvao negativne posledice po civilno društvo i narušio demokratiju. Kritičari su ukazivali da gruzijska verzija podseća na sličan zakon donet u Rusiji kako bi ugušio neslaganja i političku opoziciju.

Na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, napravljenim tokom protesta u sredu uveče, vide se demonstranti kako kako kamenicama razbijaju prozore parlamenta i pokušavaju da probiju zaštitnu ogradu. Policija ih ja zaustavila upotrebom suzavca i vodenih topova.

Ministar unutrašnjih poslova Gruzije saopštio je da je uhapšeno 66 osoba zbog neredana protestima. „Učesnici protesta su narušili javni red i zakon i opirali se policiji“, saopštilo je ministarstvo.

Tokom dve večeri protesta uhapšene su ukupno 142 osobe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare