Počela najveća vojna vežba SAD i Izraela

Svet 24. jan 202300:052 komentara
Izvor: REUTERS/Piroschka van de Wouw

Sjedinjene Američke Države i Izrael započeli su najveću zajedničku vojnu vežbu kojom šalju jasan signal Iranu i ističu snagu svog savezništva uprkos sastavu nove izraelske vlade koja uključuje partije ultranacionalista i ultrareligioznih Jevreja.

U vežbi učestvuje 100 američkih aviona, bombardera i aviona za punjenje gorivom uz 42 izraelska. Učestvuje takodje nosač aviona H.V. Buš (H.W.Bush), a vežba će obuhvatiti sve domene ratovanja i svemir i elektronski rat, prenose agencije.

Neimenovani američki odbrambeni zvaničnik rekao je da nema vežbe nalik danas započetoj u kojoj učestvuje 6.500 vojnog osoblja SAD i 1.100 izraelskog.

Vežba je održana uprkos zabrinutosti zbog sastava nove Vlade Izraela koju predvodi premijer Benjamin Netanjahu.

On je postavio za ministre ljude koji se smatraju ekstremnim nacionalistima, uključujući vodju partije Jevrejska snaga i stranke Noam koja se protivi LGBTQ pravima.

Vežba je organizovana u vreme kada je napetost izmedju SAD i Irana i dalje visoka.

Administracija predsednika SAD Džozefa Bajdena je uvela sankcije Teheranu posle brutalnog obračuna na protestima u toj zemlji.

Pregovori o obnovi nuklearnog sporazuma velikih sila s Iranom su sada u zastoju.

Netanjahu zauzima stalno oštar stav prema Iranu i on je posle polaganja zakletve krajem decembra najavio da će njegova vlada osujetiti iransko nastojanje da se naoruža nuklearnim oružjem.

U nedelju je rekao da će SAD i Izrael održati sastanke o Iranu narednih nedelja posle nedavne posete savetnika za nacionalnu bezbednost SAD Džejka Salivena.

Zajednička vojna vežba označava veliko povećanje saradnje američke i izraelske vojske.

Neimenovani zvaničnik je ocenio da je vežba brzo započela i da je takve vežbe u kojima učestvuje toliko raznih rodova potrebno planirati više od godinu dana, a ova je pripremljena za dva meseca.

Planiranje je počelo dok je na vlasti bila vlada Netanjahuovog prethodnika Jaira Lapida i završeno otkako je Netanjahu premijer.

Vežbu vodi Centralna komanda SAD. Izrael je pod njenom odgovorošću od 2021. godine.

Uprkos normalizaciji odnosa Izraela i zemalja Zaliva nijedna od njih ne učestvuje u vežbi, ali će biti upoznate kada bude završena.

„Te vežbe razvijaju kompatibilnost vojnih snaga, povećavaju vojnu sposobnost i važne su za bezbednost i stabilnost regiona“, rekao je komandant Centralne komande general Majkl Erik Kurila, i ocenio da se lekcije koje se nauče mogu prenositi partnerima SAD širom regiona.

Prethodna zajednička vežba održana je krajem novembra, a izraelska vojska ju je opisala kao simulaciju operativnog scenarija dugog dometa i letove na daljinu, uključujući kampanju protiv udaljenih zemalja, što se smatra aluzijom na Iran.

Američki zvaničnik je naglasio da cilj ove nove vežbe nije simulacija napada na iranska nuklearna postrojenja, ali je izrazio uverenje da će je Iran pratiti.

Komentari

Vaš komentar