U toku glasanje o opozivu Trampa u donjem domu Kongresa SAD

Svet 13. jan 202116:41 > 22:0744 komentara

U Predstavničkom domu američkog Kongresa, završena je rasprava o opozivu predsednika Donalda Trampa, zbog njegove uloge u prošlonedeljnim nemirima u zgradi Kapitol hila, a u toku je glasanje.

Tramp će međutim verovatno ostati na funkciji do kraja mandata 20. januara, jer je malo verovatno da impičment dobije dvotrećinsku većinu u Senatu, konstatuje CNN.
Članovi donjeg doma Kongresa iz redova Demokratske stranke u ponedeljak su predstavili Rezoluciju, sinoć usvojenu, kojom se republikanac Tramp optužuje za „podsticanje pobune“, odnosno huškanje pristalica da napadnu parlament 6. januara.

U nastojanju da smene Trampa pre 20. januara, kada će dužnost šefa države preuzeti izabrani predsednik Džozef Bajden, demokratama će se pridružiti najmanje pet republikanaca.

Glasanje o opozivu Trampa očekuje se do kraja dana.

Tramp poziva na smirenost

Tramp je za to vreme pozvao Amerikance na smirenost uoči novih protesta širom zemlje.

„Od vas tražim – bez nasilja, bez prestupa, bez vandalizma“, naveo je Tramp u kratkom saopštenju.

„To nije ono što mi predstavljamo i ono što predstavlja Amerika. Pozivam sve Amerikance da ublaže tenzije“, dodao je on.

U zgradi Kongresa SAD nalaze se stotine pripadnika Nacionalne garde.

Kongres SAD, nacionalna garda
Tanjug/AP Photo/J. Scott Applewhite

 

Pelosi: On mora da ode!

Predsednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi pozvala je u poslanike da opozovu predsednika SAD Donalda Trampa, sugerišući da on mora odgovarati za podsticanje svojih pristalica na prošlonedeljni nasilni upad u zgradu Kongresa, uz ocenu da je to bila „oružana pobuna“ protiv Sjedinjenih Država.

„Znamo da je predsednik SAD podstakao tu oružanu pobunu protiv naše zemlje. On mora da ode!“, rekla je Pelosi na sednici Predstavničkog doma Konkresa, ocenivši da je Tramp „očita i stvarna prijetnja naciji koju svi volimo“.

Insistirajući na postupku opoziva (impeachment) Donalda Trampa zbog nemira u kojima je 6. januara nastradalo pet osoba, Pelosi je naglasila da Tramp vodi „rat protiv demoktacije“ i da je na zgradu Kongresa nahuškao „pobunjenike“ i „unutrašnje teroriste“.

„Ne možemo pobeći od istorije. Znamo da je predsednik Sjedinjenih Država podstakao ovu pobunu, ovu oružanu pobunu… On mora da ide“, citiraju američki mediji obraćanje Nensi Pelosi poslanicima Predstavničkog doma američkog Kongresa.

Debata o postupku opoziva pokrenuta je sedam dana pre zvanične primopredaje vlasti i kraja Trampovog četverogodišnjeg mandata, a članovi gornjeg doma Senata bi aktuelnog šefa države mogli opozvati prije nego što zvanično napusti Belu kuću, s obzirom da je inauguracija najavljena za 20. januara, kada izabrani predsednik Džozef Bajden treba da preuzme dužnost,

Glasanaje o opozivu u Kogresu bi moglo da bude u sredu, nakon što je danas Predstavnički dom započeo raspravu o dokumentu koji Trampa formalno optužuje za podsticanje pobune 6. januara.

Mediji u SAD podsećaju da su pojedini predstavnici republikanske manjine u Predstavničkom domu pozvali da se odustane od zahetva za opozivom „u interesu nacionalnog pomirenja“.

Demokrate u Predstavničkom domu Kongresa imaju 232 od ukupno 435 mandata.

Ako Predstavnički dom opozove aktuelnog predsednika SAD, u Senatu u kome su republikanci većina, za potvrdu opoziva potrebni su glasovi su dve trećine senatora, što znači da bi najmanje 17 republikanaca u domu od 100 članova trebalo da glasa za opoziv Donalda Trampa.

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrdjena pobeda Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Neposredno uoči upada u Kongres, Tramp je usijao atmosferu na protestu u Vašingtonu, ponavljanjem neosnovanih tvrdnji da je pokraden na predsedničkim izborima 3. novembra.

Ako Predstavnički dom izglasa opoziv Trampa, on bi bio jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

On time neće biti smenjen sa mesta predsednika, već će ići na sudjenje u Senat.

Ako bi ga Senat osudio, moglo bi da mu bude zabranjeno da se ponovo kandiduje za šefa države 2024. godine, a možda i doživotno.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci imali većinu, oslobodio optužbi na sudjenju u januaru prošle godine.

Komentari

Vaš komentar