Počeo proces protiv Trampa u Senatu

Tramp proces u Kapitolu
REUTERS/Al Drago

U Senatu SAD počeo je proces protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, optuženog da je 6. januara "podstakao" svoje pristalice na upad u Kongres.

Odmah je usledilo izglasavanje rezolucije koja detaljno navodi okvir za predstojeću raspravu o proceduri suđenja koju je Predstavnički dom Kongresa podneo još pre odlaska Trampa sa vlasti.

Najpre će biti četvorosatna debata o tome da li je sam postupak opoziva Trampa ustavan, jer on više nije predsednik. Nakon toga će se o tome glasati, navodi BBC.

Od srede u podne po lokalnom vremenu, i demokrate i republikanci će imati 16 sati vremena da izlože svoje argumente.

Moći će da traže pravo na debatu i da glasaju da li će neki svedok biti pozvan.

Senat planira da pauzira proces u Senatu od petka uveče do subote uveče zbog jevrejskog Sabata.

Još se ne zna koliko će ceo proces trajati, ali demokrate bi želele da se što pre završi, navodi BBC, i dodaje da je to zato što oni žele da skrenu što pre pažnju na agendu predsednika Džozefa Bajedna koji bi hteo što pre da bude usvojen njegov plan za oporavak od korone.

Za šta je Tramp optužen?

Tramp je optužen da je podsticao na pobunu svoje pristalice koje su 6. januara upale u Kongres i držale ga četiri sata pod okupacijom, tokom posebnog zasedanja na kojem je kasnije te noći potvrđena pobeda Džozefa Bajdena na predsedničkim izborima. Tokom nasilja u Kongresu poginulo je pet osoba.

Demokrate smatraju da je Tramp „lično odgovoran“ za nerede i da mora biti osuđen, piše BBC.

Njegovi branioci, pak, odbacili su optužbe protiv Trampa, rekavši da su njegove pristalice po sopstvenom nahođenju napale Kongres.

Pozivi bivšeg predsednika na „borbu“ nije trebalo da budu shvaćeni bukvalno, rekli su Trampovi branioci.

No, uprkos tome, navodi BBC, prema dokumentima FBI, neredi su planirani danima unapred. Sa druge strane, Trampovi branioci smatraju da je proces protiv njega neustavan zato što je on sada običan građanin, i ne može više da bude opozvan sa predsedničke funkcije.

Njegovi branioci su proces protiv Trampa opisali kao „politički teatar“ i „bestidni politički akt“, čiji cilj je da se „ućutka politički protivnik manjinske partije“.

Predstavnički dom je za opoziv Trampa glasao prvi put u decembru 2019. godine, ali ga je Senat, u kojem su njegovi republikanci tada imali većinu, oslobodio optužbi u procesu u januaru prošle godine.

Tramp je jedini američki predsednik čiji je opoziv dva puta izglasao donji dom Kongresa.

Proces u Senatu je politički, a ne krivični, podseća BBC.

Glasanje će biti na njegovom kraju i njime će se odlučiti da li je Tramp kriv.

Dve trećine od 100 članova Senata moraju da to odluče.

Ukoliko Tramp bude proglašen krivim, senatori takođe mogu da odluče da mu zabrane da se ikada više bavi javnim poslom, piše BBC.

 

Komentari

Vaš komentar