Počeo proces u Hagu, Ruska Federacija „neće učestvovati“

Svet 07. mar 202210:16 > 12:2954 komentara
N1

U Hagu, pred Međunarodnim sudom pravde, počeo proces po tužbi Ukrajine protiv Rusije za planiranje genocida.

Ruski ambasador u Holandiji obavestio sud da Ruska Federacija neće iznositi svoju argumentaciju i učestvovati u procesu.

Rusija mora biti zaustavljena i sud ima ulogu u tome, poručio je ukrajinski predstavnik pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) Anton Korinjevič (Koriynevych).

Moja poruka Rusiji je – hajde da rešimo naš spor kao civilizovane nacije, spustite oružje i iznesite dokaze, rekao je. „Ukrajina poštuje ovaj sud i pridržava se njegovih odluka, to mora da učini i Rusija. Ako Rusija ne želi sama da se vrati međunarodnom pravu, sud može da je natera. Uz poštovanje, sud ima obavezu da to učini. Rsuija se obavezala da poštuje vašu nadleženost povodom rezolucije o genocidu, sada je zloupotrebljava i krši želeći da ubija Ukrajince i uništi Ukrajinu. Rusija mora biti zaustavljena. Sud može da odigra ulogu u tom zaustavljanju, zato ljudi i Vlada i predsednik Ukrajine mole vas – da nam hitno obezbedite poštovanje naših prava“, rekao je Korinjevič.

„Sud žali što se Ruska Federacija nije pojavila na ovom usmenom postupku“, rekla je predsedavajuća sudija MSP Džoan Donohu, prenosi AFP.

Ukrajina je 26. februara pokrenula postupak. Presude MSP-a su obavezujuće i na njih se ne može uložiti žalba, ali sud nema načina i sredstva da navede zemlje da sprovedu te presude.

O situaciji u Ukrajini čitajte u BLOGU UŽIVO ili na stranici RAT U UKRAJINI.

Komentari

Vaš komentar