Početak četvrtog toplotnog talasa u Francuskoj, suša ne prestaje

Svet 08. avg 202218:57 0 komentara
REUTERS/Pascal Rossignol

Francuska se priprema za početak četvrtog toplotnog talasa ovog leta, pošto je najveća suša u toj zemlji do sada ostavila isušena sela bez bezbedne vode za piće, a farmeri su upozorili na preteću nestašicu mleka tokom zime.

Blada premijerke Elizabet Born formirala je krizni tim za borbu protiv suše koja je primorala mnoga sela da se oslanjaju na isporuku vode kamionima, što je podstaklo državno preduzeće EDF da smanji proizvodnju nuklearne energije, a očekuu se i problemi sa usevima.

Očekuje se da će temperature dostići 37 stepeni Celzijusa na jugozapadu pre nego što se vruć vazduh proširi na sever početkom nedelje.

Nacionalna meteorološka agencija Meteo Frans saopštila je da je ovo najgora suša od kada su 1958. godine počeli da se evidentiraju i da se očekuje da će se suša pogoršati najmanje do sredine meseca, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Očekuje se da će žetva kukuruza ove godine biti 18,5 odsto manja nego 2021, saopštilo je ministarstvo poljoprivrede, u trenutku kad se Evropljani već bore sa višim cenama hrane kao rezultatom nižeg izvoza žitarica iz Rusije i Ukrajine od normalnog.

U međuvremenu, nedostatak stočne hrane zbog suše znači da bi moglo doći do nestašice mleka u narednim mesecima, saopštila je Nacionalna federacija sindikata poljoprivrednika.

Ograničenja u snabdevanju vodom postoje u skoro celoj kopnenoj Francuskoj radi očuvanja voda, uključujući zabranu zalivanja i navodnjavanja.