Policija Maldiva uhapsila glavnog osumnjičenog za napad na bivšeg predsednika

Svet 09. maj 202114:071 komentar
Maldives Police Service/Handout via REUTERS

Policija Maldiva saopštila je da su uhapsili osobu za koju se veruje da je glavni osumnjičeni za napad na bivšeg predsednika zemlje Mohameda Našida.

Policija sada ima u pritvoru tri od četiri osumnjičena za eksploziju u četvrtak čija meta je bio bivši predsednik Mohamed Našid.

Bivši predsednik ranjen je u eksploziji ispred svoje kuće i opravlja se u bolnici posle više operacija.

PROČITAJTE I:

Policija nije dala detalje najnovijeg osumnjičenog ali je u SMS poruci potvrdila da veruje da je on osoba čiju sliku su vlasti juče objavile i tražile od javnosti da je identifikuju.

Četvrti osumnjičeni je i dalje u bekstvu.

Zvaničnici su optužili ekstremiste Islamske države za napad.

Glavni tužilad Husain Šamim rekao je juče novinarima da istražitelji još ne znaju koja grupa je odgovorna za napad.

U napadu su takodje ranjena dva Našidova telohranitelja i dva prolaznika, medju kojima i britanski državljanin.

Jedan rodjak je rano jutros u tviter poruci javio da je Našid dugo razgovarao sa nekim članovima porodice.

Bolnički zvaničnici rekli su da je 53-ogodišnji Našid i dalje u intenzivnoj nezi posle operacija glave, grudnog koša, stomaka i nogu.

Oni su rekli da je šrapnel od ekslpozije oštetio njegove unutrašnje organe i jetru i da je jedan deo polomio njegovo rebro i bo manje od jednog centimetra od srca.

Našid je aktuelni predsednik Parlamenta i otvoreni je kritičar verskog ekstremizma u toj većinski sunistskoj muslimanskoj državi, gde je propovedanje drugih vera zabranjeno zakonom.

Postao je prvi demokratski izabrani predsednik Maldiva 2008. godine i vodio je državu do 2012. Na čelu parlamenta je od 2019. godine i predsednik je vladajuće stranke.

Pripadnici Australijske savezne policije pomažu u istrazi, na molbu Maldiva. Britanski istražitelj takodje danas treba da stigne na taj arhipelag u Indijskom okeanu.

Komentari

Vaš komentar