Policija prekinula i zabranila skup desničara u Briselu

Svet 16. apr 202418:17 18 komentara
REUTERS/Yves Herman

Policija u Briselu upala je na desničarsku konferenciju koja ovih dana okuplja evropsku ekstremno desnu političku elitu i zabranila je.

Na konferenciji je u naredna dva dana trebalo da govore mađarski premijer Viktor Orbán i britanski političar poznat po vodećoj ulozi u Bregzitu Najdžel Faraž, ali je policija stigla dva sata nakon otvaranja i obavestila organizatore da će skup biti prekinut, prenosi Politiko.

Pročitajte još:

U trenutku dolaska policije skup je već bio počeo, a Faraž je držao je uvodni govor.

Policajci su prisutnima dali 15 minuta da napuste salu, ali na kraju ipak nisu uspeli da prekinu skup i govori su nastavljeni. Policija je tada saopštila da više niko neće moći da uđe u salu, a da oni koji izađu neće moći da se vrate.

Nešto više od sat vremena nakon prvog dolaska, policija se vratila i organizatorima predala službeni nalog za prekidanje skupa.

Policija je rekla organizatorima da su protivnici desničarskog skupa najavili proteste i da postoji opasnost da izazovu nerede.

Organizatori su najavili da će pred sudom osporiti odluku gradonačelnika Brisela da zabrani skup, kako bi on ipak mogao da se održi.

Pored Faraža i Orbana, planirani učesnici bili su i bivša ministarka unutrašnjih poslova Velike Britanije Suela Braverman i francuski desničar Erik Zemur, koji se pre dve godine kandidovao za predsednika Francuske.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare