Policija pretresla prostorije Evropskog parlamenta u Briselu zbog širenja ruske propagande

Svet 29. maj 202411:14 10 komentara
N1/Nikola Kojić

Belgijska policija izvršila je jutros pretres prostorija u Evropskom parlamentu u Briselu, tražeći dokaze o umešanosti ruske države u dešavanja na evropskom tlu, javljaju belgijski mediji, ne navodeći čije prostorije su meta pravosuđa.

Akcija je deo istrage u vezi sa veb sajtom “Glas Evrope”, koji je u fokusu javnosti od marta, kada su češke obaveštajne službe otkrile postojanje mreže koju finansira Moskva i koja preko tog sajta širi prorusku propagandu i pokušava da utiče na rezultate evropskih izbora sledeće sedmice.

Belgijski premijer Aleksandar De Kru je ranije saopštio da je belgijsko federalno tužilaštvo otvorilo istragu o ruskom uticaju u Evropskom parlamentu zbog sumnje da su pojedini poslanici plaćeni da šire prorusku propagandu.

Pretresi su sredinom meseca obavljeni i u Nemačkoj.

Vlasti su pregledale prostorije koje u Bundestagu koristi parlamentarac i jedan od vodećih kandidata nemačkog AfD Petra Bistrona (Petr Bystron), kao i njegove nekretnine u tri okruga o Bavarskoj i na Majorki, zbog sumnje da ima veze sa “Rusijagejtom”.

On je „otkriven“ u akciji češke obaveštajne službe, koja ga sumnjiči da je od ukrajinskog oligarha bliskog Rusiji Viktora Medvedčuka (Viktor Medwedtschuk), poznatog kao glavnog finansijera servisa “Glas Evrope”, dobio 20.000 evra.

Bistron je tada demantovao optužbe.

Glas Evrope, RIA Novosti, Izvestija i Rosijska gazeta u četiri medija čije emitrovanje je EU zabranila sredinom maja, zbog širenja i podržavanja ruske propagande i rata u Ukrajini.

“Ti mediji su pod stalnom direktnom ili indirektnom kontrolom ruskog rukovodstva i bili su od suštinskog značaja i korišćeni su u pokretanju i podršci ruskog agresorskog rata protiv Ukrajine, kao i za destabilizaciju njenih susednih zemalja,” saoštio je tada Savet EU.

Kako su naveli, “Rusija se angažovala u sistematskoj, međunarodnoj kampanji manipulacije medijima i informacijama, mešanja i ozbiljnog izvrtanja činjenica kako bi opravdala i podržala svoj rat u Ukrajini i unapredila svoju strategiju destabilizacije susednih zemalja, kao i EU i njenih država članica.”

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare