Policija vodenim topovima na demonstrante u Mjanmaru

Svet 08. feb 202110:20
Mjanmar protesti
REUTERS/Stringer

Policija je upotrebila vodene topove u glavnom gradu Mjanmara kako bi rasterala hiljade demonstranata koji se na ulicama protive vojnom puču i traže oslobađanje premijerke Aung San Su Ći i drugih koje je vojska pučom svrgnula i pritvorila.

U gradu Mjavadiju u blizini granice sa Tajlandom policija je pucala u vazduh kako bi rasterala okupljene.

Povezane vesti

Ovo su prve intervencije policije na do sada mirnim demonstracijama.

Nema zvaničnih informacija da je neko povređen.

Novi protesti danas su održani u više gradova. Na ulice najvećeg grada Jangona izašlo je više hiljada građana sa porukama „Odbijte vojni puč“ i „Pravda za Mjanmar“.

BBC prenosi da su radnici širom zemlje stupili u štrajk. Među demonstrantima su profesori, advokati, bankari i vladini zvaničnici.

Mjanmar protesti
REUTERS/Stringer

Širom zemlje raste građanska neposlušnost protv uspostavljanja vojne vlasti.

Vojska je juče nakon nekoliko dana ukinula blokadu pristupu društvenim mrežama na kojima su pripadnici svrgnute vlade pozivali građane da se pridruže protestima i kampanji građanske neposlušnosti.

Državni mediji ignorišu proteste

Državni mediji ignorišu proteste, a informacije i video snimci dele se putem društvenih mreža.

Tokom prethodnih pet decenija vojne vladavine u Mjanmaru zemlja je bila izolovana i komunikacija sa međunarodnom zajednicom je bila strogo kontrolisana.

Pet godina vladavine Su Ći je najdemokratskije razdoblje u Mijanmaru, uprkos tome što je vojska i dalje imala široka ovlašćenja.

Aung San Su Ći je u kućnom pritvoru, rekao je njen advokat. Policijski dokumenti pokazuju da je optužena za ilegalan uvoz i upotrebu komunikacione opreme, odnosno za voki-tokije koji su nađeni u njenom domu.

U vojnom puču u ponedeljak 1. februara, uhapšena je Su Ći i više visokih političara.

Prema vojnim zvaničnicima puč je bio neophodan za očuvanje „stabilnosti“ države.

Vojska optužuje izbornu komisiju da nije otklonila „ogromne nepravilnosti“ koje su se, prema njihovom mišljenju, dogodile tokom parlamentarnih izbora u novembru.

Na tim izborima je pobedu odnela Nacionalna liga za demokratiju, na vlasti od 2015. godine.

Komentari

Vaš komentar