Politička biografija Roberta Fica: Proruski levičar, „inspirisan Orbanom“

Svet 15. maj 202417:16 41 komentara
Tanjug/AP Photo/Petr David Josek, File

Slovački premijer Robert Fico, koji je danas upucan u gradu Handlova, vratio se na vlast nakon izbora prošlog septembra, na čelu populističko-nacionalističke koalicije.

Robert Fico predvodi populističku stranku Smer-SSD i pobedio je na izborima prošlog oktobra obećavajući da će zaustaviti vojnu pomoć Ukrajini, ali je negirao da je proruski nastrojen.

On je bio primoran da se povuče sa mesta premijera nakon ubistva istraživačkog novinara Jana Kucijaka 2018.

„Ako Smer uđe u vladu, nećemo poslati nijedan metak municije u Ukrajinu“, rekao je Fico pristalicama tokom svoje kampanje.

Povezane vesti

Ovo, kao i njegovo obećanje da će se odupreti zapadnim sankcijama Rusiji, navelo je neke posmatrače da uporede Fica sa mađarskim populističkim desničarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Fico se protivi sankcijama EU Rusiji, otvoreno pita da li Ukrajina može da istera ruske trupe iz zemlje i želi da blokira ulazak Ukrajine u NATO.

On predlaže da EU i SAD umesto slanja oružja Kijevu iskoriste svoj uticaj da primoraju Rusiju i Ukrajinu da sklope kompromisni mirovni sporazum.

Ovaj 59-godišnjak, čiji je promoskovski stav izazvao strahove da će se Slovačka pridružiti Mađarskoj i njenom autoritarnom lideru Viktoru Orbanu u osporavanju konsenzusa EU o podršci Kijevu, smatra da „ljudi u Slovačkoj imaju veće probleme od Ukrajine“, piše Gardijan.

Kako je Rojters naveo, Slovačka je članica NATO, ali samo malo stanovnika veruje da je Rusija kriva za rat u Ukrajini.

Fico, koga analitičari vide kao „inspirisanog mađarskim premijerom Viktorom Orbanom“, rekao je da su mu slovački interesi u srcu i da želi da se rat završi.

Tanjug/AP Photo/Petr David Josek

„Viktora Orbana vidimo kao jednog od onih evropskih političara koji se ne plaše da otvoreno brane interese Mađarske i mađarskog naroda“, rekao je Fico Rojtersu.

Kako je dodao, Orban ih stavlja na prvo mesto „a to treba da bude uloga izabranog političara, da vodi računa o interesima svojih birača i svoje zemlje“.

Fico je takođe kritikovao liberalnu predsednicu zemlje Zuzanu Čaputovu, koja ga je prošlog meseca tužila zbog širenja laži o njoj.

Robert Fico rođen je 15. septembra 1964. u radničkoj porodici u Topoljčanima.

Podsetimo, Fico je danas ranjen u gradu Handlova, a njegov napadač je uhapšen i identifikovan.

Sve o atentatu na Fica pratite u našem BLOGU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare