Poljak koji je spasavao Jevreje tokom Holokausta preminuo u 102. godini

Svet 21. jun 202223:58 > 23:591 komentar
Izvor: Steve Allen/Shutterstock

Jozef Valaščik, član poljskog otpora koji je spasio desetine Jevreja tokom nacističke nemačke okupacije Poljske tokom Drugog svetskog rata, umro je u 102. godini. Valaščik je umro u ponedeljak, saopštio je Institutu za nacionalno pamćenje.

Valaščik se zaljubio tokom rata u Jevrejku Irenu Front, saznavši da je Jevrejka tek kada su nemačke snage Gestapoa pretražile hotel u kome je on odseo sa njom.

Pomogao joj je da se sakrije, a kasnije je sredio da uzme lažna dokumenta i oženio se njome. Ubrzo nakon toga, Gestapo je uhapsio Front i još 20 Jevreja.

„Ako je nešto trebalo da se uradi, moralo je da se uradi za sve njih. Morao sam da dostavim kilogram zlata do 17 časova, a bilo je već podne. Tek tada bi Nemci zaboravili na incident i oslobodili Jevreje“, priseća se Valaščik u intervjuu, navodi Muzej istorije poljskih Jevreja POLIN u Varšavi.

Valaščik je uspeo da prikupi i plati potrebnu otkupninu, čime je spasao živote 21 osobe.

On je takođe zaposlio 30 Jevreja u fabrici krompirovog brašna kojom je bio zadužen da rukovodi zbog poznavanja nemačkog jezika. Većina onih koje je zaposlio preživela je rat.

Valaščik je 2002. godine odlikovan kao „Pravednik među narodima“. Ta čast odaje priznanje nejevrejima, uglavnom hrišćanima, koji su spasavali Jevreje širom Evrope pod nemačkom okupacijom tokom Drugog svetskog rata.

Komentari

Vaš komentar