Poljska će prihvatiti PVO sisteme ako Nemačka odbije da ih pošalje Ukrajini

Svet 30. nov 202211:431 komentar
Izvor: GIL COHEN-MAGEN / AFP

Poljska će prihvatiti nemačku ponudu pomoći da razmesti na njenoj teritoriji sisteme protvivvazdušne odbrane Patriot, ako Nemačka odbije predlog Varšave da se on pošalje Ukrajini za zapadne oblasti, saopštio je zamenik ministra odbrane Poljske Vojćeh Skurkjevič.

„Poljske vlasti nedvosmisleno poručuju ako baterije sistema Patriot budu razmeštene u Poljskoj tu ponudu ćemo prihvatiti na zadovoljavajući način i otvoreno. Odluka je na Nemačkoj. Takva je bila izjava premijera (Mateuša) Moravjeckog, predsednika i ministra odbrane“, kazao je Skurkjevič poljskom državnom radiju.

Pročitajte još:

Ponudu nemačke ministarke Kristine Lambreht, pre desetak dana, posle pada rakete na pogranično selo Pševodov, koja je, sudeći po dokazima poljske istrage bila ispaljena iz ukrajinske PVO prilikom presretanja ruske rakete, da se pomogne Poljskoj tako što bi poslala jednu bateriju Patriota i borbene avione u tu zemlju, prate od početka ;kontroverze.

Sama ministarka, prema saznanjima nemačkih medija, nije se konsultovala ; sa vojnim vazduhoplovstvom, a poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak prvo je predlog sa zadovoljstvom prihvatio, da bi nakon intervjua svog partijskog šefa, lidera vladajuće stranke Pravo i Pravda ;Jaroslava Kačinjskog, već narednog dana odbio i rekao, kao i Kačinjski, da se sistem Patriot pošalje Ukrajini.

„Naš predlog jeste bio da se Patriot da ukrajinskoj armiji. Nije nam bilo stalo da šaljemo Bundesver u rat sa Rusijom nego da pošaljemo vojnu opremu Ukrajini. Onako kako to rade SAD ili Poljska. Sigurno bi ih ukrajinska strana dobro iskoristila“, kazao je Skurkjevič.

Kačinjski, poslednjih meseci zbog izbora naredne godine zaoštrava antinemačku retoriku. On je pedlog da se nemački Patrioti koji su deo integrisane PVO NATO-a pošalju u Ukrajini prvo pravdao time da je to samo nemački propagandni potez, a kada je krenula lavina kritika da zbog svoje antinemačke predizborne kampanje ugrožava bezbednost Poljaka objasnio je da Nemci ne bi reagovali i obarali rusku raketu.

„Ako bi slučajno padala ukrajinska raketa verovatnoća je da bi reagovali ali ako bi to bile ruske rakete dosadašnja politika Nemačke ne pruža nikakve osnove za to da će oni (Nemci) odlučiti da pucaju na rusku raketu. Rakete sa ukrajinskim vojnicima na zapadu Ukrajine bi dobro štitle Poljsku i bile bi zaista korišćene“, kazao je Kačinjski.

Nemačka je odbila predlog da pošalje sisteme Patriot u Ukrajinu s obrazloženjem da je deo PVO NATO. Nemački kancelar Olaf Šolc i ministarka Lambreht ponovili su, ove sedmice, da ponuda za Poljsku i dalje važi. Predsednik Poljske Andžej Duda i premijer Mateuš Moravjecki suprotno stavu Kačinjskog, izjavili su da bi bilo bolje poslati Ukrajini ali da ako Nemačka ne želi da bi bilo dobro da ih prihvati Poljska.

Komentari

Vaš komentar