Poljska gradi svoju prvu nuklearnu elektranu, potpisan sporazum sa SAD

Svet 27. sep 202321:29 3 komentara
Tanjug via AP Photo/Geert Vanden Wijngaert, File

Poljski i američki zvaničnici su danas u Varšavi potpisali sporazum o izgradnji prve nuklearne elektrane u toj zemlji, koja nastoji da smanji upotrebu zagađujućeg fosilnog goriva.

Premijer Mateuš Moravjecki rekao je da će elektrana u Pomeraniji, kod Baltičkog mora, biti stabilan i čist izvor električne energije.

Konzorcijum kompanija Vestinghaus i Behtel je sporazum potpisao s poljskim državnim preduzećem Polskie Elektrovnie Jadrove (PEJ).

Savezne nemačke države koje se graniče s Poljskom su ranije već rekle da se protive izgradnji te elektrane na 280 kilometara od granice.

Unutar Poljske, protivljenje nuklearnom programu nije veliko. Dok se neki ekolozi tome protive, čak je i stranka Zelenih podeljena po tom pitanju. To je odraz kako je razorna promena klime ubedila neke ekologe da prihvate nuklearnu energiju kao rešenje.

Poljska planira da potroši 40 milijardi dolara za izgradnju dve nuklearne elektrane sa po tri reaktora, od kojih će poslednji biti pušten u rad 2043. Dogovor sa SAD je za prva tri reaktora elektrane Pomeranija, za koju zvaničnici kažu da bi trebalo da počne da proizvodi električnu energiju 2033. godine.

Poljska, koja je po zagađenju vazduha među najgorima u Evropi, decenijama planira da izgradi nuklearnu elektranu koja će zameniti zastarele termo-elektrane na ugalj. To je postalo hitno otkako je počela ruska invazija na Ukrajinu, tokom koje Moskva koristi energente za ekonomski i politički pritisak na države Evrope.