Poljska izabrala američku kompaniju za izgradnju svoje prve nuklearne centrale

Svet 29. okt 202209:48 39 komentara
Shutterstock

Poljska je izabrala američku grupu Vestinghaus (Westinghaus) za izgradnju svoje prve nuklearne centrale, a među konkurentima su bili francuski EDF i južnokorejski KHNP, objavio je poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Potvrđujemo da će naš projekat nuklearne energije koristiti pouzdanu i sigurnu tehnologiju WECNuclear“ (Vestinghaus), napisao je on na Tviteru.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken rekao je u petak da su SAD ponosne što su snažan partner Poljskoj za energiju i bezbednost i istakao da će ta saradnja otvoriti hiljade radnih mesta u dve zemlje.

„To je ogroman korak u jačanju naših veza sa Poljskom za generacije koje dolaze“, rekla je američka ministarka za energetiku Dženifer Granholm.

Ova odluka „šalje jasnu poruku Rusiji da je Atlantski savez ujedinjen u diverzifikaciji našeg energetskog snabdevanja i u otporu ruskoj militarizaciji energije“, dodala je ona u video obraćanju.

Rekla je i da je Poljska izabrala Vestinghaus za prvi deo svog nuklearnog projekta od 40 milijardi dolara, ne precizirajući ukupan iznos investicije.

Poljska već godinama planira da izgradi pogon za proizvodnju nuklearne energije za civilnu upotrebu i pitanje energetske bezbednosti postalo je urgentnije zbog ruske invazije Ukrajine.

Poljska vlada očekuje da će ova prva nuklearna centrala početi s radom 2033. godine.

Biće izgrađena u selu Čozevo, blizu obale Baltičkog mora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare