Poljska počela izgradnju zida na granici sa Belorusijom

Svet 27. jan 202218:18 9 komentara
Tanjug/ AP Photo/Czarek Sokolowski

Poljska je počela izgradnju zida na istočnoj granici sa Belorusijom kako bi sprečila ilegalni ulazak migranata na teritoriju EU.

Metalni zid visine 5,5 metara, sa bodljikavom žicom na vrhu, koštaće više od 350 miliona evra i protezaće se duž 180 kilometara kopnenog dela granice sa Belorusijom, koju čini i reka Bug.

Dve građevinske kompanije gradiće zid danonoćno, a radovi bi trebalo da budu završeni do juna.

Poljska je počela izgradnju zida u vreme kada evropske države diskutuju o jačanju zaštite spoljnih granica i o propisima za vraćanje u zemlje porekla migranata koji nemaju dozvolu za ostanak u EU.

Tanjug/ AP Photo/Czarek Sokolowski

Kritičari i ekolozi navode da zid neće zaustaviti migrante i da će naneti štetu Bjalovješkoj šumi, jednoj od poslednjih netaknutih šuma u ​​Evropi.

Pritisak hiljada migranata sa Bliskog istoka i iz Afrike na šumovitu granicu Poljske i Litvanije sa Belorusijom počeo je letos i doveo do sukoba sa poljskim stražarima. Poljska je potom na granicu sa Belorusijom postavila žilet-žicu i povećala broj stražara.

Evropska unija je optužila Belorusiju da je namerno slala migrante na granicu sa ciljem destablizacije tog bloka 27 država, sveteći se za sankcije uvedene beloruskim zvaničnicima zbog represije nad protivnicima vlasti posle predsedničkih izbora u avgustu 2020. godine.

Komentari (9)

Vidi sve komentare