Poljska potpisala ugovor za nabavku 250 američkih tenkova abrams

Svet 05. apr 202213:52 komentara
Patrik Stollarz / AFP

Poljski ministar odbrane Marijuš Blaščak potpisao je u Varšavi ugovor o nabavci 250 američkih tenkova abrams u najsavremenijoj verziji SEPv3, vredan šest milijardi dolara, a tenkove Poljska namerava da rasporedi na istok od Visle prema Rusiji, Belorusiji i Ukrajini.

U paketu su takođe logističke usluge, obuka poljskih vojnika kao i nabavka velike količine municije za te tenkove i simulatora za obuku, kazao je nakon potpisivanja ugovora ministar Blaščak.

„Zadatak je zastrašivanje agresora. Svi smo svesni šta se dešava istočno od naših granica. Poljska vojska će dobiti prvih 28 tenkova abrams tokom ove godine a isporuka će biti okončana 2026.“ kazao je Blaščak.

General Jaroslav Gormađinjski, komandant 18. mehanizovane divizije poljske armije koja će dobiti tenkove abrams rekao je Poljskom radiju da je to istorijski trenutak za celu kopnenu vojsku, te da počinje velika tehnološka promena u oružanim snagama.

„Američki tenkovi su prva liga“, kazao je.

U februaru, nekoliko dana pred napad Rusije na Ukrajinu američki Stejt department dao je konačno saglasnost da se Poljskoj prodaju tenkovi u verziji čija je serijska proizvodnja počela 2018. godine, savremenoj koju nemaju drugi američki saveznici.

Amerčki tenkovi abrams u raznim verzijama deo su arsenala armija Maroka, Kuvajta, Iraka, Egipta, Australije, Saudijske Arabije, nabavlja ih i Tajvan, a koriste ih i američke snage u Evropi.

Poljska kao i druge istočnoevropske članice Evropske unije, Češka, Slovačka ili Bugarska, koje imaju sovjetske tenkove iz vremena kada su bili sateliti Sovjetskog Saveza, deo svojih ruskih tenkova poslaće kao pomoć Ukrajini posle diplomatske ofanzive američkog predsednika Džozefa Bajdena „Tenkovi za Ukrajinu“.

Češka je već u ponedeljak poslala železnicom nekoliko desetina starih nemodernizovanih ruskih tenkova T-72 i borbenih vozila, javljaju češki mediji, za sada bez komentara Generalštaba Češke vojske.

Mađarska je ovu inicijativu da se pomogne Ukrajini bojkotovala.