Poljska privremeno ublažava korona-mere, Češka hoće da ih produži

Svet 05. feb 202113:56 0 komentara
Poljska vakcina
JANEK SKARZYNSKI / AFP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je u Varšavi da blaga stabilizacija epidemiološke situacije u Poljskoj omogućava privremeno ublažavanje mera protiv koronavirusa.

Od 12. februara će na period od 14 dana biti otvoreni hoteli, pozorišta, koncertne sale, bisokopi, do 50 odsto kapaciteta, a biće dozvoljeno i bavljenje sportom napolju.

„Naš put donosi plodove, ali vidimo kako agresivno se ponaša virus. Moramo da postupamo oprezno i ne možemo sebi da dozvolimo luksuz prevelikog popuštanja. Broj umrlih je zabrinjavajući. Zato danas možemo da govorimo o krhkoj stabilizaciji“, rekao je Moravjecki.

On je kao negativan primer naveo Portugaliju, gde su sanitarne mere previše popuštene, zbog čega su se pojavili problemi.

Zato će u Poljskoj i dalje ostati zatvoreni restorani i teretane.

Efekat popuštanja mera biće procenjen za 14 dana, kada bi moglo da bude ili daljeg popuštanja ili ponovnog uvođenja restrikcija.

Moravjecki je naveo da popuštanje ograničenja zavisi i od tempa vakcinacije.

Ministar zdravlja Adam Njedjelski rekao je da je Vlada odlučila da ne vakciniše učitelje starije od 60 godina vakcinom kompanije Astrazeneka, posle protesta strukovnih udruženja zbog toga što druge kategorije stanovništva dobijaju efikasnije vakcine.

U Poljskoj je poslednjih nedelja nizak dnevni rast broja novozaraženih koronavirusom, a u poslednja 24 časa potvrđene su 6.053 nove infekcije. To je višestruko manje od rekorda prošle jeseni, kada je bilo i po 27.000 novozaraženih u jednom danu, uprkos oštrim merama „zaključavanja“.

U poslednja 24 časa umrla je 301 zaražena osoba, što je bliže jesenjim brojevima.

Od 38 miliona Poljaka koronavirusom se od početka pandemije zarazio 1,5 milion, a umrlo 38.712. U bolnicama je gotovo 12.400 pacijenata, od kojih je 1.388 na respiratoru.

Češka hoće produženje krizne situacije

U susednoj Češkoj je broj hospitalizovanih daleko je manji nego jesenas ili početkom godine, ali vlada premijera Andreja Babiša ponovo traži od parlamenta da odobori produženje krizne situacije zbog epidemije, koja je jedan stepen niža od vanrednog stanja. Krizna situacija je u Češkoj uvedena 5. oktobra i poslednji put produžena do 14. februara.

„Ne produžiti kriznu situaciju značilo bi totalni kolaps zdravstvenog sistema i ogroman porast smrtnosti“, rekao je Babiš.

Ministar zdravlja Jan Blatni je upozorio da Vlada razmišlja o novom pooštravanju mera, pošto se Češkom širi zarazniji, britanski soj koronavirusa, a dosadašnje mere ne daju efekte jer ih mnogi ne poštuju. Jedna od dodatnih mera mogla bi da bude zabrana putovanja u zemlji.

U novembru je u češkim bolnicama bilo i više od 8.000 pacijenata, a umiralo je oko 250 ljudi dnevno. Početkom ove godine bilo je 7.400 zaraženih u bolnicama, a sada ih je oko 5.700.

Po evropskoj statistici za drugu polovinu januara, Češka je po broju slučajeva na 100.000 stanovnika bila treća najlošija u EU, iza Portugalije i Španije, a po broju umrlih na milion stanovnika, četvrta najlošija u EU.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.