Poljska radi na utvrđivanju i jačanju istočne granice sa Rusijom i Belorusijom

Svet 27. maj 202411:58 2 komentara
Wojtek Radwanski/AFP (ilustracija)

Ministar odbrane Poljske Vladislav Kosiniak-Kamiš i načelnik Generalštaba Vjeslav Kukula predstavili su planove za utvrđivanje i jačanje istočne granice sa Belorusijom, ističući da je zemlja na meti neprijateljskih akcija Rusije i Belorusije kroz sajber napade i ilegalno slanje migranata preko granica, koje opisuju i kao namere da se destabilizuje EU.

Vlada premijera Donalda Tuska planirala je niz bezbednosnih mera za sajber prostor, kao i oko 2,5 milijardi dolara ulaganja u bezbednost istočne granice, poznatu kao „Istočni štit“.

Prošle nedelje je saopšteno da su počeli radovi na štitu koji uključuju savremene blokade, utvrđenja i nadzor koji nastoje da odvrate svakog potencijalnog agresora.

Poljsko Ministarstvo odbrane saopštilo je da će sistem biti deo regionalne odbrambene infrastrukture izgrađene zajedno sa baltičkim državama Litvanijom, Letonijom i Estonijom koje su na istočnom krilu NATO.

Istočni štit će „značajno ojačati otpornost zemlje na vojne pretnje sa istoka, ograničiće mobilnost neprijateljskih trupa, dok će našim sopstvenim trupama i civilima ponuditi veću slobodu delovanja i opstanka“, navodi se u saopštenju ministarstva.

Prethodna poljska desničarska vlada izgradila je zid u vrednosti od 400 miliona dolara na granici sa Belorusijom kako bi zaustavila ogroman priliv migranata koji su počeli da se dolaze iz tog pravca 2021. godine, dok sadašnja proevropska vlada ukazuje da ta granica treba da bude ojačana.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare