Poljski premijer ponudio 214.000 evra za informacije ko je zatrovao Odru

Svet 13. avg 202213:001 komentar
Tanjug/Patrick Pleul/dpa via AP

Poljski premijer Mateuš Moravjecki saopštio je da one koji pomognu informacijama da se otkrije krivac za ekološku katastrofu i pomor riba u reci Odri čeka nagrada komandanta poljske policije od 214.000 evra.

„Želimo da pronađemo i kaznimo krivce tog ekološkog zločina. Velika je verovatnoća da je neko izlio opasne supstance koje su izazvale katastrofalne posledice. Određena je posebna nagrada za to da se što brže dođe do toga ko je krivac za taj zločin na životnoj sredini. Moja obaveza nije da samo otkrijemo i kaznimo krivce, već i da što brže minimalizujemo gubitke“, kazao je poljski premijer novinarima u Gožovu Vjelkopoljskom.

Moravjecki je posle sednice kriznog štaba priznao da su nadležne službe počele kasno da se bave pomorom ribe u Odri u gornjem toku i da je zbog toga smenio glavnog inspektora za zaštitu životne sredine i direktora poljske vodoprivrede. Premijer je rekao da je uprkos ogromnim razmerama ekološke katastrofe u graničnoj reci između Poljske i Nemačke, iz koje je do sada na poljskoj strani izvađeno 10 tona mrtvih riba, on dobio izveštaje od nadležnih tek sredinom ove nedelje.

Prve mrtve ribe pojavile su se u gornjem toku Odre u Donjoj Šleziji na jugozapadu Poljske krajem jula, a lokalne vlasti i nadležne službe ignorisale su to zagađenje i što je u prvim uzorcima vode otkriveno organsko jedinjenje mesitilen, koje se koristi izmedju ostalog i kao razređivač i toksičan je za organizme u vodama.

U kasnijim uzorcima tokom avgusta više ga nije bilo, ali svi su pokazali opasno visoku koncentraciju kiseonika i nizvodno, a nemačke vlasti iz granične pokrajine Brandeburg saopštile su da su u uzorcima iz donjeg toka Odre koje su ispitivale njihove laboratorije otkrivene velike koncentracije soli.

Tanjug/Patrick Pleul/dpa via AP

„Treba sačekati dalje analize. Količine žive u uzorcima nisu bile tako velike da izazovu masovni pomor riba. Analize su pokazale visoke koncentracije soli koje su verovatno uzrok pomora riba“, kazao je pokrajinski ministar životne sredine Aleks Fogel, prenose poljski mediji.

Poljske vlasti počele su da reaguju na masovni pomor riba u Odri tek nakon desetak dana, posle lavine gnevnih komentara u medijima i na društvenim mrežama a tek krajem ove nedelje u tri vojvodstva kroz koje protiče zagađena reka zabranjen je prilaz, kupanje i pecanje u Odri. Ekološka katastrofa nije izazvala samo pomor ribe, već su uginule i ptice koje jedu ribe koje je reka iznela na obalu, i ribari i dobrovoljci koji čiste reku skupljali su već i mrtve galebove, a po odluci ministra odbrane pomaže im vojska i teritorijalna odbrana.

Žrtve ekološke katastrofe pojavljuju se i u ordinacijama poljskih veterinara koji su lečili najmanje dva otrovana psa koje su vlasnici dok još nije bilo zabrane pustili da se rashlade u reci.

Političari opozicije i ekološki aktivisti uporedjuju ekološku katastrofu i pomor riba u Odri sa havarijom Černobilja koju su isto tako vlasti na početku pokušavale da zataškaju i nipodaštavaju opasnost.

Komentari

Vaš komentar