Poljski Sejm usvojio zakon protiv nezavisne televizije TVN

Svet 11. avg 202119:43 > 22:12 1 komentar
Varšava, Poljska, zakon
Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/via REUTERS

Poljski Sejm usvojio je večeras, nakon burne rasprave, izmene Zakona o televiziji i radiofoniji, koje onemogućavaju američkom vlasniku, koncernu Diskaveri, da ima većinski udeo, preko 49 odsto u uticajnoj nezavisnoj poljskoj televiziji TVN.

Te izmene, koje vlada pravda potrebom da zaštiti poljske medije od preuzimanja od strane kapitala iz neprijateljskih ili autoritarnih država, kao štu su Rusija ili Kina, znače da ubuduće u poljskim medijima većinski udeo mogu da imaju samo vlasnici iz Evropske unije i evropskog jedinstvenog tržišta koji nisu pod kontrolom kapitala van tog prostora.

Američki vlasnik, prema tim izmenama, dobija sedam meseci da proda svoj većinski udeo, a usvojen je i dodatak da taj većinski paket ne mogu da kupe poljska državna preduzeća, kako bi poljske desničarske vlasti stranke Pravo i Pravda izbegle optužbe da u stvari nacionalizuju TVN.

Predlagač kontroverznih izmena, poslanik Prava i Pravde Marek Suski otvoreno je, međutim, na jednom mitingu letos kazao da računa da će kontrolni paket kupiti poljska preduzeća, te da bi, kako je kazao, vlada mogla da ima preko njih neki uticaj na to kako TVN izveštava.

Američka administracija, ali i kongresmeni i senatori i republikanaca i demokrata upozoravali su poljske vlasti da takav udar na TVN i pre svega njen informativni kanal TVN24, koji je trn u okvu vladi i samom lideru Prava i Pravde Jaroslavu Kačinjskom, vide kao udar na slobodu medija u Poljskoj, ali i napad na važnu, američku investiciju, jednu od najvećih u Poljskoj.

„Razgovori na visokom nivou u Stejt departmentu sa predstavnicima poljskih vlasti vođeni su čak i danas u poslednjim satima kad je već raspravljao Sejm“, kazao je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

„Poljska shvata da je naš atlantski savez zasnovan ne samo na zajedničkim interesima bezbednosti, već i na zajedničkoj obavezi poštovanja principa demokratije. Poljska vlada sada ima šansu da pokaže da poštuje demokratiju ne samo na rečima već i na delu“, apelovao je Prajs, javlja televizija TVN24.

Izmene zakona sada iz Sejma idu u Senat, gde vladajući konzervativci Jaroslava Kačinjskog nemaju većinu i gotovo je izvesno da će senatori zakon odbaciti, te da će se vratiti ponovo u Sejm. Tu nije sigurno da će Kačinjski, kome se kruni vladajuća koalicija jučerašnjim odlaskom manjeg partnera, stranke Sporazum, smenjenog vicepremijera Jaroslava Govina, iz vlade ponovo naći potrebnu većinu da zakon izglasa.

Nakon glasanja Sejma, ponovo su Poljaci u Varšavi, Vroclavu i još nekim gradovima izašli na ulice u odbranu slobodnih medija i da protestuju zbog toga što je vladajuća većina u Sejmu jednostavno ponovila glasanje da se odluka o zakonu odloži do 2. septembra pošto joj se nije svideo taj rezultat.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare