Pomoć u žitaricama za najugroženije zemlje najavljena u Ukrajini

Svet 26. nov 202222:523 komentara
Izvor: Shutterstock

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski bio je domaćin samita u Kijevu kako bi se pokrenuo plan za izvoz žitarica u vrednosti od 150 miliona dolara u zemlje koje su najviše pogođene glađu i sušom, prenosi RSE.

Inicijativa „Zrno iz Ukrajine“ pokazala je da globalna bezbednost hrane „nisu samo prazne reči“ za Kijev, rekao je on, prenosi RSE.

Kremlj je ranije saopštio da hrana izvezena iz ukrajinskih crnomorskih luka u okviru plana uz posredovanje UN nije stigla do najugroženijih zemalja.

Zelenski je rekao da je Kijev prikupio 150 miliona dolara iz više od 20 zemalja i Evropske unije za izvoz žitarica, između ostalih, u Etiopiju, Sudan, Južni Sudan, Somaliju i Jemen.

„Planiramo da pošaljemo najmanje 60 brodova iz ukrajinskih luka u zemlje koje se najviše suočavaju sa pretnjom gladi i suše“, rekao je Zelenski na skupu.

Samitu su lično prisustvovali premijeri Belgije, Poljske i Litvanije i predsednik Mađarske. Predsednici Nemačke i Francuske i šef Evropske komisije održali su govore putem video linka.

U zajedničkom saopštenju objavljenom nakon samita navodi se da je svet od ruske invazije na Ukrajinu 24. februara dobio 10 miliona tona manje poljoprivrednih proizvoda nego u istom periodu 2021. godine.

„To znači da je bezbednost hrane miliona ljudi širom sveta ozbiljno ugrožena“, navodi se u saopštenju.

Francuski predsednik Emanuel Makron je u video obraćanju najavio doprinos od 6 miliona evra (6,24 miliona dolara) za transport i distribuciju ukrajinskog žita u Jemen i Sudan uz posredovanje Svetskog programa za hranu.

Komentari

Vaš komentar