Ponovo eruptirao vulkan u blizini međunarodnog aerodroma na Islandu

Svet 04. avg 202217:42 > 19:41
Ernir Snaer via Reuters

Posle početne erupcije u sredu na islandskom poluostrvu Rejkjanes, vulkan u blizini planine Fagradalsfjal ponovo je eruptirao.

Video: Reuters/ Agencije

Vulkanska pukotina se nalazi u nenaseljenoj dolini samo 25 kilometra od gradskog područja Rejkjavika, odnosno na skoro kilometar od vulkana koji je prošle godine eruptirao šest meseci.

Povezane vesti

Najnovija erupcija se dogodila na 15 kilometara od međunarodnog aerodroma Keflavik, koji je danas ostao otvoren, kao i međunarodni vazdušni koridori.

Vlada Islanda je saopštila da je erupciji prethodila intenzivna seizmička aktivnost, a zbog mogućeg zagađenja gasovima, preporučila je ljudima da ne obilaze mesto erupcije.

Od 30. jula, u tom području je registrovano oko 4.500 potresa, koji su narednog dana kulminirali zemljotresom jačine 5,4 stepena Rihterove skale. Mnoštvo zemljotresa dogodilo se i tokom ranih sati 1. avgusta, sa zabeleženom magnitudom većom od četiri stepena.

Prošle godine, lava iz kratera vulkana Fagradalsfjal izlazila je od 19. marta do kraja septembra i postala je turistička atrakcija, koja je privukla više stotina hiljada posetilaca, prema podacima islandske turističke zajednice.

Najduža islandska erupcija u istoriji dogodila se na ostrvu Surtsej i trajala je gotovo četiri godine, od novembra 1963. do 1967.

Komentari

Vaš komentar