Ponovo protesti zbog zabrane abortusa u Varšavi, intervenisala policija

Svet 28. jan 202123:431 komentar
Protest, Varšava
REUTERS/Kacper Pempel

Policija je u Varšavi uhapsila troje ljudi koji su, tokom demonstracija protiv gotovo potpune zabrane abortusa u Poljskoj, upali u dvorište Ustavnog suda, gde je masa gnevnih Poljakinja prosula crvenu boju, kao simbol krvi, i ostavila dečije plišane igračke.

Kao i sinoć u Varšavi i još 46 gradova udruženje Opštepoljski štrajk žena izvelo je i večeras hiljade Poljakinja na ulice širom Poljske u protestu zbog stupanja na snagu presude Ustavnog suda od 22. oktobra da je protivustavna, te i zabranjena, glavna od samo tri dopuštene mogućnosti za prekid trudnoće – kada je plod teško oštećen, deformisan ili oboleo.

„Policija nas očigledno ne želi pred zgradom Ustavnog suda, znači idemo pred Ustavni sud“, pozvala je demonstrante jedna od organizatorki protesta, Marta Lempart.

Dočekale su ih jake policijske snage i kordon policajaca na koji su iz mase poletele grudve snega.

„Svako ima pravo da izražava svoje stavove. Ali to nam ne daje pravo na agresivno ponašanje. Apelujemo da kontrolište emocije i smirite one koji sa tom kontrolom imaju problem. U slučaju agresije protiv lica i imovine, reagovaćemo!“ upozorila je demonstrantkinje varšavska policija.

Među uhapšenima koji su prodrli u dvorište Ustavnog suda je i Klementina Suhanov, jedna od aktivistkinja Opštepoljskog štrajka i poznata organizatorka protesta koji iz nedelje u nedelju traju na ulicama uprkos protivepidemijskim merama i zabranama okupljanja.

Dok je juče policija više pratila demonstracije i nije intervenisala, tako da je masa skandirala „Policija ide s nama!“, večeras ih je neprestano pozivala da se raziđu, a da oni koje puste kroz kordon, dopuste da ih policija legitimiše.

„Pravo na okupljanje nije ukinuto nikakvim zakonom“, odgovarala im je masa demonstranata.

U masi su bili transparenti sa simbolom protesta poljskih žena na pravo na veštački prekid trudnoće – crvenom munjom, i s porukama „Abortus bez granica“, „Ovo je rat“ ili „Nećete mi govoriti da moram da rađam mrtvu bebu“.

Poljska od 1993. godine, pre koje je veštački prekid trudnoće bio dozvoljen, ima jedan od najrestiktivnijih zakona u svetu.

Abortus je zabranjen uz samo tri izuzetka: kada je trudnoća plod krivičnog dela – silovanja ili incesta, kada trudnoća ugrožava život i zdravlje majke, i kada je plod teško deformisan, oštećen ili neizlečivo oboleo.

Upravo taj poslednji izuzetak, na osnovu kojeg je obavljano 97 odsto legalnih abortusa u Poljskoj, 22. oktobra je na osnovu zahteva za ocenu ustavnosti koji je podnela grupa poslanika vladajuće stranke Pravo i Pravda, ukinuo Ustavni sud Poljske. Sud je proglasio da fetus ima pravo na zaštitu života i dostojanstva, te zato kao legalna u zakonu mogu da ostanu samo preostala dva izuzetna slučaja kada je dopušten prekid trudnoće: silovanje i kada trudnoća ugrožava život i zdravlje žene.

Večeras je ponovo iz Evropskog parlamenta upućen apel poljskim vlastima da izmene zakone tako da omoguće veštački prekid trudnoće, i izražena je podrškama desetinama hiljada Poljakinja koje zbog presude Ustavnog suda mesecima protestuju na ulicama.

„To je napad na osnovna i ljudska prava. Nezamislivo je da se ovakve stvari dešavaju u demokratiji 2021. godine. U Evropi nema mesta za takav prezir i stajem uz demonstrante u Poljskoj koji se suprotstavljaju takvoj nazadnoj politici“, poručila je Evelin Regner, predsednica Odbora Evropskog parlamenta za prava žena i gradjanske slobode.

Još kada ju je Ustavni sud Poljske 22. oktobra doneo, kontroverznu presudu je kritikovala visoka komesarka Saveta Evrope za ljudska prava, Dunja Mijatović.

„Presuda Ustavnog suda Poljske znači ukidanje gotovo svih legalnih abortusa u Poljskoj. Presuda znači ilegalne abortuse ili abortuse u inostranstvu za one koji za to imaju novac i još veće patnje za preostale. Tužan dan za prava žena“, poručila je tada Dunja Mijatović.

Komentari

Vaš komentar