Poplava u Lisabonu, bujica nosila automobile, ulazila u zgrade, ima mrtvih

Svet 08. dec 202207:56
Izvor: Youtube/screenshot/Fishscience

Lokalne vlasti u portugalskoj prestonici Lisabonu u sredu uveče proglasile su stanje visoke pripravnosti i pozvale ljude da ostanu u zatvorenom prostoru jer su jake kiše izazvale poplave, odnoseći automobile i ulazeći u zgrade, pri čemu je najmanje jedna osoba poginula.

Portugalska meteorološka agencija IPMA stavila je Lisabon, kao i susedni okrug Santarem i južni region Algarvea, na „crveno“ vremensko upozorenje zbog intenzivnih padavina i jakih vetrova koji se očekuju do petka.

U Lisabonu je civilna zaštita prijavila stotine incidenata, od poplavljenih ulica, železničkih stanica i pozorišta do bolnica, a vlasti su morale da zatvore puteve i tunele.

Fotografije objavljene na društvenim mrežama takođe pokazuju poplave u delovima lisabonskog aerodroma, zbog čega su dva leta bila preusmerena, nakon čega je portparolka rekla da je aerodrom „operativan“.

Komandant Civilne zaštite Andre Fernandes rekao je na konferenciji za novinare da je žena (55) umrla u poplavljenom podrumu u Algesu, u blizini Lisabona. Njen muž, koji je takođe bio u podrumu, spasen je i preživeo je.

„Apelujemo na ljude da ne napuštaju svoje domove tokom ovih perioda jake kiše“, rekao je Fernandes, pozivajući one koji žive u nižim područjima da „potraže sklonište“ na sigurnijim mestima.

Kancelarija gradonačelnika Lisabona je takođe zamolila ljude da ostanu u zatvorenom prostoru, a gradonačelnik Karlos Moedas je posetio neka poplavljena područja, najavljujući da će uskoro početi ključni radovi na izgradnji tunela za odvodnjavanje od pet kilometara.

„Ove promene (zbog globalnog zagrevanja) su strašne“, rekao je Moedas i dodao „moramo biti spremni“.

Komentari

Vaš komentar