Poplave u Evropi: Više od 200 mrtvih, za stotinama ljudi i dalje se traga

Svet 19. jul 202120:14 > 20:15 2 komentara

Nemačku i delove Holandije i Belgije pogodila je najteža prirodna katastrofa u poslednjih 60 godina. Broj žrtava i dalje raste. Broj žrtava u Nemačkoj i Belgiji prešao je 200, ali se još više stotina osoba vodi kao nestalo.

Povezane vesti

Samo u Nemačkoj je poginulo najmanje 165 ljudi, među kojima i četiri vatrogasca, a za stotinama se i dalje traga.
Stručnjaci su na mogućnost katastrofe upozorili četiri dana pre bujičnog talasa, ali Nemačka je katastrofu dočekala nespremno, prenosi BBC.

Vlada u Berlinu najavljuje temeljnu istrage o mogućim propustima sistema za odbranu od poplava, ali tvrdi da je učinjeno sve što se moglo.

„Mogu vam reći da je sistem u Nemačkoj funkcionisao dobro. Ne kažem da nećemo popraviti neke stvari, ali izveštaji da je sistem zakazao nisu tačni. 150 upozorenja je poslato od srede ujutro do subote popodne. Nivo upozorenja 1! Dakle opasnost po život. Ali nismo mogli da utičemo na to kako su građani na ova upozorenja reagovali“, rekao je Hers Zehofer, ministar unutrašnjih poslova Nemačke.

Upitna nadoknada štete

Građani su u pogođenim područjima očajni, jer ne znaju ko će i da li će platiti štetu koju su pretrpeli.

„Ne znam šta sada da radim. Imam četvoro dece. Ovo je zaista katastrofa. Niko mi nije rekao koliko će trebati za obnovu mesta. To može da potraje godinu ili dve. Ostali smo bez posla, najveći je problem kako onda da popravimo kuću“, ističe Jog laue, stanovnik okruga Arvajler.

U Belgiji je stradala 31 osoba, ali vlasti strahuju da bi taj broj mogao da nastavi da raste.

Poplave nisu zaobišle ni Italiju. Uznemirujući snimci stižu i iz Austrije do koje su takođe došle bujice. Najteže su pogođeni Salzburg i Halajn u kojem je potok nabujao u svega nekoliko minuta i počeo da nosi sve pred sobom.

Fon der Lajen: Moramo da delujemo brzo

„Juče je vode bilo svuda do kolena, a sada to moramo da očistimo“, napomenula je Ana, stanovnica Salcburga.

Iz Brisela upozoravaju da borba protiv klimatskih promena, koje donose katastrofe mora da bude sistemska.

„Globalna slika je jasna: Moramo da učinimo više na zaštiti od klimatskih promena. Zato moramo biti spremni na ekstremne incidente i moramo da delujemo brzo“, rekla je Ursula fon der Lajen.

Stanovnici regiona Nemačke i Belgije koji su najteže pogođeni katastrofalnim poplavama započeli su ogroman zadatak raščišćavanja naselja, jer vode počinju da se povlače.