Portparol talibana: Avganistanci više ne smeju na aerodrom u Kabulu

Svet 24. avg 202117:3722 komentara
Izvor: REUTERS/Stringer

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid održao je novu konferenciju za medije na kojoj je rekao da im “gužve ispred aerodroma u Kabulu predstavljaju problem”. Dodao je da “zbog haotične situacije” talibani više ne dopuštaju avganistanskim državljanima odlazak na aerodrom u Kabulu.

Povezane vesti

“Mi se jako trudimo da pomognemo, ali Amerikanci, nažalost, i dalje nastavljaju svoju politiku i Avganistance pokušavaju izvući iz zemlje i odvesti ih u neizvesnu budućnost”, rekao je Mudžahid.

Pozvao je Sjedinjene Američke Države da “ne podstiču” avganistanski narod, a pogotovo ljude s veštinama i “obrazovanu elitu”, da napuste državu.

Rekao je da Avganistanci više ne bi trebalo da dolaze na aerodrom, a one koji se tamo nalaze pozvao je da se vrate kući. Tvrdi da će im bezbednost biti zagarantovana.

Dodao je i da sa SAD nije dogovoreno produženje roka do kojeg će smeti da evakuišu ljude iz Avganistana. Taj rok ističe 31. avgusta, a sve više svetskih lidera navodi da taj rok neće biti produžen.

Mudžahid tvrdi da talibani “nemaju popis ljudi” za koje planiraju osvetu.

“Zaboravili smo sve u prošlosti. Želimo mir i stabilnost u Avganistanu i da naša zemlja napreduje”, rekao je portparol talibana.

On obećava i da ženama neće trajno zabraniti odlazak na posao.

“Trenutno je to zbog njihove bezbednosti, kako bi se sprečilo zlostavljanje”, rekao je i dodao da bi žene za sada “trebalo da ostanu kod kuće”. Tvrdi i da žene nisu uklonjene sa svojih radnih mesta,  te da će dobiti svoje plate.

Komentari

Vaš komentar