Portugal zabranio šefovima da radnike kontaktiraju van radnog vremena

Svet 12. nov 202120:5610 komentara
Shutterstock

Portugal je zabranio šefovima da šalju SMS poruke i imejlove zaposlenima van radnog vremena, u sklopu novih zakona koji su okarakterisani kao "pravo na odmor".

Ovaj potez je deo promena čiji je cilj da se poboljša ravnoteža između privatnog života i posla, a kao odgovor na ekspanziju rada od kuće u toj zemlji.

Povezane vesti

Kompanije sa više od 10 zaposlenih mogle bi da se suoče sa novčanim kaznama ukoliko budu kontaktirale zaposlene van radnog vremena, navodi BBC.

Takođe, jedan od novih propisa dozvoljava zaposlenima koji imaju decu da rade na daljinu.

Roditelji će moći da rade od kuće neograničeno, i neće morati da traže unapred odobrenje od svojih poslodavaca, dokle god im dete ne napuni osam godina.

A kompanije će, takođe, morati da plaćaju onima koji rade od kuće račune za struju i internet.

Uključene su i mere koje se tiču toga kako se mogu osećati radnici koji rade od kuće, te se od kompanija očekuje da organuzuju regularne sastanke licem u lice.

Međutim, neke elemente ovog paketa nije odobrio portugalski parlament, uključujući i „pravo da se isključe“, koje bi omogućilo zaposlenima da u toku radnog vremena ne rade posao satima.

Portugalska ministarka rada i socijalne sigurnosti Ana Mendez Godinjo rekla je prošle sedmice na konferenciji u Lisabonu da „rad na daljinu može da promeni igru“, ali da njegovo povećanje treba da bude regulisano.

Takođe se nada da će ova pojačana zaštita radnika privući više stranaca u zemlju.

„Smatramo Portugal jednim od najboljih mesta na svetu za digitalne nomade i radnike na daljinu da izaberu da u njemu žive, želimo da ih privučemo u Portugal“, kazala je Godinjo.

Portugal već ima šemu privremene boravišne vize, namenjene privlačenju preduzetnika i frilensera. Portugalsko ostrvo Madeira ima „digitalno nomadsko selo“ sa besplatnim wifi i opremljenim kancelarijama.

Nekoliko drugih zemalja je predstavilo tzv. „digitalne nomadske vize“, nasuprot standardnim turističkim vizama, uključujući i Barbados i Hrvatsku.

Komentari

Vaš komentar