Portugalski premijer Antonio Košta podneo ostavku posle pretresa u vezi sa litijumom

Svet 07. nov 202316:36 30 komentara
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Portugalski premijer Antonio Košta podneo je ostavku zbog istrage o navodnim nepravilnostima koje je počinila njegova većinska socijalistička administracija u upravljanju projektima iskopavanja litijuma i vodonika u zemlji.

Odluku je objavio u televizijskoj izjavi nakon sastanka s predsednikom Marselom Rebelom de Sozom. Rekao je da mu je savest čista, ali da se više neće kandidivati za premijera.

Povezane vesti

Tužioci su ranije danas ministra infrastrukture Žoaoa Galambu prozvali kao zvaničnog osumnjičenog i pritvorili Koštinog šefa kabineta. Opozicija je tražila da vlada odmah podnese ostavku.

Nakon što su tužioci rekli da je i Košta pod istragom, premijer je bio u „potpunosti dostupan za saradnju“ s pravosudnim sistemom.

„Dostojanstvo koje sobom nosi premijerska dužnost nije spojivo s bilo kakvom sumnjom u njegov integritet, dobro ponašanje, a još manje sa sumnjom u učestvovanje u bilo kakvom krivičnom delu“, rekao je Košta novinarima.

Zbog istih navoda uhapšen je i gradonačelnik grada Sines kao i dva biznismena.

Portugalski mediji navode da je reč o poslovima u vezi sa litijumom koji se sprovode u oblastima Montalegre na severu i Sines na jugu zemlje. Svi se sumnjiče za trgovinu uticajem.

Podsećamo Rio Tinto je nedavno izgubio bitku za iskopavanje litijuma upravo u oblasti Montalegre.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare