Poslanik na Novom Zelandu odigrao tradicionalni ples, pa izbačen sa sednice

Svet 12. maj 202115:03 2 komentara
Tanjug/NZ Parliament TV via AP

Zastupnik u parlamentu Novog Zelanda Raviri Vaititi izbačen je sa sednice, nakon što je u znak protesta izveo tradicionalni ples autohtone novozelandske etničke zajednice Maori.

Zamenik predsednika Maori partije je ustao je iz poslaničke klupe i izveo haka ples, u znak protesta zbog retorike koja je korišćena tokom parlamentarne rasprave o reformi zdravstvenog sistema, koja predviđa određene benefite za maorsku zajednicu.

On je optužio novozelandsku opoziciju za rasističku retoriku prema Maorima i za urušavanje ugleda nacionalnog parlamenta.

Predsednik parlamenta Novog Zelanda Trevor Malard je prvo pozvao Vaititija da se vrati u poslaničku klupu i nastavi diskusiju, a potom mu je naredio da napusti sednicu zbog neprimerenog ponašanja.

Haka je naziv za tradicionalni ceremonijalni ples Maora, koji predstavlja izazov ili ratni poklič u konfliktnim situacijama.

„Ovakva propaganda i retorika potiču otrovni rasizam širom Novog Zelanda i nećemo to više tolerisati“, kazao je Vaititi novinarima ispred parlamenta i optužio liderku opozicione Nacionalne partije Džudit Kolins za neprestane napade na maorsku zajednicu s ciljem pridobijanja glasova nemaorskih Novozelanđana.

Nacionalna stranka optužuje vladu Novog Zelanda za separatističku agendu zbog najavljene proširene zdravstvene usluge za Maore, koji su obično u podređenom položaju u odnosu na ostale etničke grupe.

Komentari (2)

Vidi sve komentare