Poslanik želi da partizanska „Bela ćao“ bude zvanična pesma državnog praznika Italije

Svet 15. jun 202417:05 1 komentar
Irina Shatilova/Shutterstock

Jedan poslanik u Italiji je ponovo pokrenuo svoj predlog da se čuvena pesma antifašista "Bela ćao" prizna u Parlamentu kao zvanična himna Dana nacionalnog oslobođenja.

“ ‘Bela ćao’ je pesma slobode i zahvalnosti onima koji su se borili žrtvujući svoje živote da vrate slobodu i demokratiju italijanskom narodu pod nacifašističkom tiranijom“, napisao je Stefano Vakari na društvenoj mreži.

Vakari je krajem 2022. godine podneo predlog zakona kojim traži da Parlament prizna tu pesmu kao „narodni izraz vrednosti“ Republike i da se ona, posle himne, svira svakog 25. aprila, na dan oslobođenja Italije od nacizma 1945.

Pre dva dana Andrea Kripa, stariji član krajnje desničarske Lige, osudio je tu pesmu i tvrdio da je „komunizam doveo do miliona mrtvih“ što je izazvalo protest opozicije.

„Možemo sa sigurnošću da potvrdimo da ‘Bela ćao’ nije izraz jedne političke tendencije, već da se, naprotiv, sve demokratske snage mogu prepoznati u univerzalnim idealima kojima je inspirisana ta pesma“, napisao je Vakari predstavljajući svoj predlog zakona.

Međutim, male su šanse da to bude prihvaćeno u zemlji koja je počela pomak udesno sa ultrakonzervativnom vladom Đorđom Meloni.

U sredu uveče izbila je tuča u Donjem domu Parlamenta, kada su poslanici krajnje desnice presreli predstavnika opozicije koji je ministru želeo da stavi zastavu oko vrata. ;Pet poslanika krajnje desnice suspendovano je na sedam do petnaest dana, a poslanik opozicije na četiri.

Nedavni izveštaj sajta vesti Fanpage.it takođe prikazuje članove „Đoventu nacionale“ (Nacionalne omladine), pokreta mladih, kako fašistički pozdravljaju uz usklik „Zig Hajl!“, nacistički pozdrav koji je pratio govore Hitlera.

„Zabrinjavajuća je klima u zemlji i istraga Fanpage o omladinskom pokretu ‘Braća Italije’ to pokazuje“, prokomentarisala je Anamaria Furlan, senatorka.

Paolo Sinjoreli, bivši portparol ministra poljoprivrede Frančeska Lolobriđide, a i zet premijerke Meloni, nedavno je morao da podnese ostavku jer su mediji objavili izvode telefonskih antisemitske i krajnje desničarske poruke ;koje je 2018. ;razmenio sa jednim desničarskim ekstremistom i trgovcem drogom ubijenim 2019.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare