Posle demonstracija širom zemlje, predsednik Senegala pristao da se povuče u aprilu

Svet 23. feb 202419:56 3 komentara
Tanjug/AP Photo/Rafiq Maqbool, File

Oštro kritikovani predsednik Senegala Maki Sal je rekao da će napustiti funkciju kada mu istekne mandat 2. aprila, ali nije saopštio datum novih izbora, javlja BBC.

Trebalo je da predsednički izbori budu u nedelju, ali ih je on odložio, te je bilo velikih demonstracija u kojima je više ljudi poginulo.

Ustavni sud je presudio da je odlaganje izbora bilo neustavno.

Sal je rekao u televizijskom intervjuu da smatra da nema dovoljno vremena da se organizuje valjano glasanje za novog predsednika do 2. aprila, te će odluka o datumu izbora biti doneta u pregovorima sa „svim relevantnim političkim akterima“ koji počinju u ponedeljak. Kao znak dobre volje Sal je rekao da je spreman da oslobodi iz zatvora popularnog opozicionog lidera Usmana Sonka, čije je hapšenje prošle godine izazvalo velike proteste širom zemlje.

Mnogi su se pribojavali da će odlaganje izbora dovesti do toga da Sal vlada neodređeno vreme Senegalom, koji je pogođen državnim udarima vojnih hunti. To što predsednik nije odredio novi datum izbora podstiče sumnje njegovih protivnika da je to samo taktika odugovlačenja, a opozicija je najavila da će nastaviti proteste.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare