Posle Poljske, još jedna zemlja Ukrajini šalje migove

Svet 17. mar 202314:5615 komentara
ANDREJ ISAKOVIC / AFP

Premijer Slovačke Eduard Heger saopštio je da je njegova vlada odobrila plan da Ukrajini pošalje 13 borbenih aviona MiG-29.

Heger je saopštio da je njegova vlada „na pravoj strani istorije“ i da je jednoglasno odlučila da pošalje Kijevu avione iz sovjetske ere koje više ne koristi, piše Asošiejted pres.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je vojna pomoć najvažniji garant Ukrajini da može da odbrani sebe i celu Evropu od Rusije.

Slovačka je ovom odlukom postala druga država članica NATO-a koja se odazvala na uporne molbe Kijeva da mu se pošalju ratni avioni.

Poljski predsednik Andžej Duda saopštio je juče da će njegova država Ukrajini poslati nekoliko migova.

I Poljska i Slovačka su ranije nagovestile da su spremne da odgovore na zahteve Ukrajine samo kao deo šire međunarodne koalicije.

Borbeni avioni MiG-29 koje će Poljska i Slovačka uskoro poslati Ukrajini će biti „uništeni“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, piše AFP.

On je osudio, kako je rekao, „sve veće uključivanje“ zemalja NATO u sukob sa Kijevom.

„Isporuka te vojne opreme, kao što smo više puta ponovili ne može da utiče na ishod“ sukoba, rekao je Peskov novinarima i dodao: „Naravno, ta oprema će biti uništena“.

Slovačka će od Evropske unije dobiti 200 miliona evra i oružje od SAD u vrednosti od 700 miliona evra kao kompenzaciju za migove koje će poslati Ukrajini, rekao je slovački ministar odbrane Jaroslav Nad.

Pre početka invazije Rusije u februaru 2022, Ukrajina je imala nekoliko desetina MiG-ova 29 koje je nasledila nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali je nejasno koliko ih je ostalo u službi nakon više od godinu dana borbi.

Komentari

Vaš komentar