Posle više od mesec dana zaključavanja Izrael ukinuo neke mere

Svet 07. feb 202110:51
Izrael, vakcinacija
REUTERS/Amir Cohen

Izrael je ukinuo neke restrikcije uvedene pre nešto više od mesec dana kako bi se zaustavilo naglo širenje zaraze koronavirusom.

Restrikcije su ukinute u vreme kada se dnevno i dalje beleži hiljade novih slučajeva zaraze, a broj preminulih je premašio 5.000.

Od danas nema više ograničenja kretanja na razdaljini do kilometar od mesta stanovanja, otvoreni su prirodni rezervati i nacionalni parkovi, firme koje ne primaju stranke, restorani gde se može naručiti hrana za poneti, frizerski i kozmetički saloni.

Nije, međutim, još postignut dogovor da se otvore vrtići i škole od prvog do trećeg razreda, kako se očekivalo.

Ministarstvo zdravlja se oštro protivi otvaranju škola u gradovima koji su označeni kao „narandžasti“ i „crveni“ zbog velikog broja infekcija, preneli su izraelski mediji.

U međuvremenu je međunarodni aerodrom Ben Gurion kraj Tel Aviva ostao zatvoren bar do 20. februara.

Skoro svi letovi su obustavljeni od 25. januara, izuzimajući kargo avione i hitne letove, kako bi se sprečio dolazak ljudi zaraženih novim sojevima virusa koji su doprineli najnovijem skoku broja inficiranih.

U petak je u Izraelu zabeleženo više od 6.000 novih slučajeva zaraze od preko 82.500 testova. Prema podacima od sinoć broj preminulih je dostigao 5.071.

U međuvremenu se nastavlja program vakcinacije. Prvu dozu je primilo više od 3.420.000 Izraelaca, a više od dva miliona je primilo drugu dozu.

Direktor izraelskog Ministarstva zdravlja Hezi Levi je izjavio da je treće zaključavanje smanjlo zaražavanje u Izraelu, ali ne onoliko koliko se očekivalo, jer je stopa infekcije 9,4 odsto.

Levi je pozvao sve Izraelce iznad 16 godina da se vakcinišu, izrazivši nadu da će mlađi tinejdžeri od 12 do 14 godina moći da prime prve vakcine na proleće.

Izraelski ministar finasija Izrael Kac ocenio je sinoć da je treće zaključavanje bilo apsolutno poslednje.

Operativna grupa vojne obaveštajna služba je, međutim, jutros upozorila da se očekuje veliki rast zaražavanja posle ukidanja restrikcija, te zbog bržeg širenja britanskoj soja virusa.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar