Poslednjeg dana mandata Tramp potpisuje pomilovanja

Svet 19. jan 202119:01 > 20:162 komentara
Donald Tramp
BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

Donald Tramp počeo je svoj poslednji dan kao predsednik Sjedinjenih Američkih Država, a očekuje se da ga provede tako što će odobriti nekoliko predsedničkih pomilovanja.

Mediji u SAD prenose kako bi Tramp mogao da odobri predsedničko pomilovanje za repera Lil Vejna, koji je prošlog meseca priznao krivicu za nelegalno posedovanje oružja u privatnom avionu, ali i bivšeg predsednika skupštine Njujorka Šeldona Silvera koji je dva puta osuđen za korupciju.

Predsedničko pomilovanje moglo bi da usledi i za biznismena Šolama Veisa koji je 2000. godine osuđen na 845 godina zatvora, najdužu zatvorsku kaznu zatvora koja je izrečena za dela „bele kragne“, odnosno privredni kriminal.

Američki mediji ranije su preneli i glasine da bi Tramp mogao preventivno da odobri predsednička pomilovanja za sebe i svoje sinove Donalda juniora i Erika, kao i advokata Rudija Đulijanija, ali to sigurno se neće dogoditi.

Tramp je do sada potpisao 70 predsedničkih pomilovanja, većinu prošlog meseca, a brojni od pomilovanih su njegovi bliski saradnici i saveznici, poput bivšeg menadžera kampanje Pola Menafora, Rodžera Stouna ili Čarlsa Kušnera, oca njegovog zeta Džareda.

Bela kuća saopštila je da će Tramp poslednjeg dana u Ovalnom kabinetu „imati brojne telefonske pozive i sastanke“, a tako su opisivali njegove dane i proteklih nedelja.

U sredu ujutro, na dan inauguracije Džoa Bajdena, Trampu će pristalice prirediti oproštaj u vazdušnoj bazi Endrjuz.

Tada će se, poslednji put, ukrcati na predsednički avion i odleteti u svoj golf klub Mar-a-Lago, na Floridi.

Tramp će biti četvrti predsednik u istoriji koji će bojkotovati inauguraciju svog naslednika.

Komentari

Vaš komentar