Postavljene barijere u reci Odri da bi se zaustavio pomor riba

Svet 16. avg 202207:21 3 komentara
Reuters/ Lisi Niesner

Nemački zvaničnici izrazili su nezadovoljstvo zbog sporog protoka informacija iz Poljske dok stručnjaci pokušavaju da otkriju šta je ubilo desetine hiljada riba u zajedničkoj graničnoj reci Odri. Naučnici su u pokušaju da obuzdaju širenje ribljeg pomora postavili barijere koje su se koristile za suzbijanje izlivanja nafte.

Pročitajte još:

Nemačka ministarka za životnu sredinu Štefi Lemke zahtevala je transparentnu i potpunu istragu o uzroku masovnog pomora ribe u reci pošto se u ponedeljak uveče sastala sa poljskim kolegom u poljskom pograničnom gradu Šćećinu.

„Došlo bi do ogromnog gubitka poverenja, posebno među Poljacima, ali verovatno i među nama, ako ova istraga ne uspe“, rekla je Lemke.

Odra teče od Češke do granice između Poljske i Nemačke pre nego što se uliva u Baltičko more. Prošle nedelje je iz nje uklonjeno deset tona uginule ribe, a ljudi su zamoljeni da ne plivaju niti da dodiruju vode.

Vlasti još nisu otkrile razlog za masovni pomor ribe.

Vlasti su u ponedeljak postavile morske barijere koje se obično koriste prilikom izlivanja nafte u laguni Ščećin, gde se reka uliva u Baltičko more, kako bi sprečile moguće širenje pomora.

Lemke je najavila da su dve zemlje Evropske unije osnovale radnu grupu sa stručnjacima za razmenu informacija o istrazi ekološke katastrofe.

Guverner države Brandenburg, koji se graniči sa Poljskom duž reke Odre, kritikovao je poljske vlasti zbog nedostatka informacija o pomoru ribe.

Informacije o ekološkoj katastrofi stizale su samo „na mahove, kada bi uopšte stigle“, rekao je Ditmar Voidke, dodajući da “ovo mora biti hitno rešeno u narednim mesecima“.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je da Poljska čini sve da sarađuje sa Nemačkom kako bi objasnila pomor ribe, i dodao da nemačke vlasti takođe još ne mogu da objasne uzrok.

Komentari (3)

Vidi sve komentare