Postepeno se uspostavlja saobraćaj na aerodromu u Dubaiju koji je i dalje poplavljen

Svet 19. apr 202400:01 1 komentar
AFP

Dva dana posle jakih kiša koje su pogodile Ujedinjene Arapske Emirate saobraćaj je počeo danas ponovo polako da se uspostavlja na aerodromu u Dubaiju, jednom od najfrekventnijih na svetu, dok taj najturističkiji grad u Zalivu i dalje funkcioniše usporeno.

Nadamo se da će aerodrom biti ponovu u situaciji „blizu normale“ u narednih 24 sata, rekao je za Frans pres generalni direktor aerodroma Pol Grifits, u vreme kada i danas brojni letovi kasne.

Prema portparolu aerodroma od utorka je otkazano 1.244 letova, a 41 je preusmeren. Tog dana rekordne kiše, koje nisu registrovane poslednjih 75 godina u Emiratima, izazvale su neviđene poplave u toj pustninjskoj zemlji, gde je i jedna osoba izgubila život.

Nevreme je pogodilo Ujedinjene Arapske Emirate i Bahrein u ponedeljak i utorak, posle Omana, još jedne zemlje u Zalivu, gde je poginula 21 osoba, uključujući više dece, prema poslednjem bilansu.

Te ekstremne vremenske uslove neki stručnjaci vezuju za zagrevanje planete.

Nema iznenađenja, rekao je za Frans pres Karim Elgendi, pridružni član britanskog instituta Četam Haus. Naučnici očekuju da će porasti razlike u padavinama, što znači da će biti više suše ali takođe više jakih kiša, rekao je on.

Intenzitet padavina iznenadio je grad koji se oslanja na kvalitet svoje infrastrukture da privuče turiste i strance, koji predstavljaju većinu stanovnika zemlje.

Iako je sunce zasijalo prvi dan posle oluje, Dubai je i dalje delimično paralisan danas treći uzastopni dan, sa brojnim blokiranim putevima i više zatvorenih metro stanica.

Grifits, direktor aerodroma ukazao je na teškoće se kojima se sučavaju da se vrate u normalu. Rekao je da je ogroman izazov dovesti opremu, osoblje i sve što je potrebno da se ponovo uspostave redovne operacije pošto je sve blokirano.

„Nadamo se da je nivo usluga koje smo mogli da ponudimo našim klijentima doprineo da ublaži uticaj.. ali je očigledno da smo duboko uznemireni svim tim poremećajima, dodao je on.

Jedan par turista iz Australije priča kako su proveli 24 sata u avionu umesto predviđenih 14. Na kraju su se iskrcali na izolovanoj pisti, ali bez prtljaga pošto je deo za utovarivanje prtljaga bio polavljen, a zatim su se kretali po poplavljenim ulicama u potrazi za hotelom do kog se može doći.

„Traumatizovana sam. Kada je avion sleteo na taj teren bilo je pusto, nije bilo terminala, nije bilo drugih aviona, mislila sam da su nas teroristi oteli“, rekla je sedamdesetogodišnja Australijanka koja je dodala da je to početak njihovog odmora a da već želi da se vrati kući.

Svuda u gradu je juriš na retke taksije, a glavne ulice i dalje su prekrivene sa nekoliko centimetara vode, kao i neke stambene četvrti.

Juče je predsednik Emirata šeik Mohamed ben Zajed al Nahjan naredio vlastima da brzo ispitaju infrastrukturu širom zemlje i pruže potrebnu pomoć porodicama pogođenim nevremenom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare