„Postoji pozitivna dinamika u Čečeniji“: Sastali se Putin i Kadirov

Svet 28. sep 202317:24 5 komentara
Sputnik/Mikhail Metzel/Pool via Reuters

Ruski predsednik Vladimir Putin susreo se u četvrtak sa čečenskim liderom Ramzanom Kadirovim, tri dana nakon što je Kadirov kazao da je ponosan na svog sina (15), koji je premlatio zatvorenika optuženog da je spalio Kuran.

Kratak video snimak prikazuje dvojicu političara u kratkom razgovoru, bez spominjanja agresivnog incidenta koji su osudili čak i neki prokremaljski tvrdolinijaši.

Putin je rekao da postoji „pozitivna dinamika“ u Čečeniji, u velikoj meri zahvaljujući Kadirovu i njegovom timu. Kadirov je Putinu, pokazuje snimak, uručio nekoliko dokumenata.

Putin je Kadirovu dao odrešene ruke u upravljanju južnom muslimanskom regijom u zamenu za održavanje stabilnosti i lojalnosti nakon ratova devedesetih i dvehiljaditih, u kojima je Čečenija pokušala da se odvoji od Moskve.

Kadirov neguje imidž nemilosrdnog Putinovog saveznika i agresivnog navijača za ruski rat u Ukrajini, ali neki komentatori sugerišu da je ove nedelje prešao granicu podržavši napad svog sina Adama na zatvorenika Nikitu Žuravela.

Objavio je video na kojem se vidi kako mlađi Kadirov šakama i nogama udara Žuravela, dok se zatvorenik sklupčao u stolici. Kadirov je rekao da je ponosan na svog sina, jer je stekao „odrasle ideale časti, dostojanstva i odbrane svoje vere“.

Navodno spaljivanje Kurana nije se dogodilo u Čečeniji, ali su ruski istražitelji rekli da su Žuravela prebacili u čečenski pritvor, jer su tamošnji muslimani sebe videli kao žrtve incidenta.

O zdravlju Kadirova mnogo se u poslednje vreme nagađalo, a ranije ovog meseca su kružile glasine da je mrtav ili u komi.

Prošle nedelje je objavio na Telegramu da je dobro i da je razlog putovanja u moskovsku bolnicu bio poseta bolesnom ujaku.

Pročitajte još