Potomci robova traže na sudu odštetu od Francuske

Svet 31. maj 202316:54 15 komentara
Shutterstock/ Yakov Oskanov

Vrhovnom sudu u Francuskoj nekoliko udruženja i građana podnelo je tužbu kako bi od države dobili naknadu štete koju su pretrpeli kao naraštaji potomaka robova.

Pošto su prvostepeni i žalbeni sud odbili njihov zahtev, tri udruženja i 23 građanina obratila su se Vrhovnom sudu u nadi da će sud prihvatiti njihov odštetni zahtev zbog trgovine crnim robljem u kojoj je Francuska aktivno učestvovala od 17. veka do ukidanja ropstva 1848.

Priznanje da je pričinjena ta šteta omogućilo bi, rekao je advokat tužilaca Patris Spinosi, da se “nadiđe” zakon donesen u Francuskoj 2001. u kom su trgovina robljem i držanje u ropstvu označeni kao zločin protiv čovečnosti.

Cilj je obezbediti “novčanu odštetu koja bi se uplatila u fond koji bi prikupljao zahteve potomaka robova“, rekao je Spinosi.

Državna tužiteljka Blandin Male-Briku koja zastupa ministarstvo pravosuđa, preporučila je da se zahtev odbije. Vrhovni sud će odluku doneti 5. jula.

Ovo nije prvi takav zahtev. Nakon donošenja zakona 2001. godine, udruženja s Kariba povela su pravnu bitku s državom za dobijanje odštete, ali bez uspeha.