Poveo zapadne brendove – Mekdonalds odvodi ukus Amerike iz Rusije

Svet 10. mar 202210:29 17 komentara
REUTERS/Evgenia Novozhenina

Pod pritiskom javnosti s intenziviranjem sukoba u Ukrajini, velike multinacionalne kompanije predvođene Mekdonaldsom najavile su povlačenje iz Rusije gde je njihov dolazak pre više decenija bio i jedno od obeležja kraja Hladnog rata, približavajući građanima Sovjetskog Saveza ukuse i kulturu Amerike, pišu svetski mediji, prenosi Radio slobodna Evropa.

„Mekdonalds predvodi novi egzodus najvećih zapadnih brendova iz Rusije“, ističe Fajnenšel tajms, ukazujući da su među kompanijama koje su zaustavile ili prekinule operacije u Rusiji kao odgovor na invaziju Vladimira Putina na Ukrajinu Koka kola, Pepsiko, Starbaks i Unilever.

Otvaranje prvog Mekdonalds restorana u Moskvi u januaru 1990. smatra se, kako navodi britanski list, jednim od obeležja kraja Sovjetskog Saveza.

POVEZANE VESTI

Lanac restorana brze hrane je 8. marta saopštio da će privremeno zatvoriti svih svojih 850 restorana u Rusiji i obustaviti druge operacije u zemlji. Nekoliko sati kasnije, Starbaks je naveo da će kompanija koja drži licencu i koja vodi njegovih 130 kafića u Rusiji takodje odmah „pauzirati“ rad.

Koka kola je saopštila da „obustavlja svoje poslovanje“ u Rusiji neposredno pre nego što je Pepsiko najavio da će obustaviti proizvodnju i prodaju svojih pića, uključujući Pepsi i Seven ap, ali da će nastaviti prodaju „osnovne hrane“.

Unilever, koji drži brendove poput kozmetičkog brenda Dava ili sladoleda Ben end Džeris saopštio je da je pauzirao sav uvoz i izvoz u Rusiju i iz nje i da će zaustaviti svoje oglašavanje u toj zemlji, ali da planira da nastavi isporuke osnovnih prehrambenih i higijenskih proizvoda napravljenih u Rusiji.

Jam brends, koji ima više od 1.000 restorana u Rusiji, saopštio je da obustavlja rad KFC restorana u njegovom vlasništvu i da finalizuje planove da obustavi svoje operacija Pica hata u partnerstvu s kompanijom koja drži tu franšizu.

Kompanija Livaj Straus čije su plave farmerke bile izuzetno cenjene na crnom tržištu u vreme Sovjetskog Saveza i postale popularne posle pada gvozdene zavese, ove nedelje je saopštio da će obustaviti komercijalne operacije u Rusiji.

Najava nekoliko velikih američkih kompanija za hranu i piće da obustavljaju svoja poslovanja u Rusiji, usledila je posle višednevnog pritiska javnosti na korporativni svet da prekine veze s tom zemljom zbog invazije na Ukrajinu, piše Vašington post.

Kompanije, od kojih neke, poput Mekdonaldsa, Koka kole i Pepsika decenijama rade u Rusiji, bile su pod pojačanom pažnjom poslednjih dana nakon što je više kompanija već odlučilo da napusti Rusiju.

Odluka Mekdonaldsa je, ukazuje američki list na ocene stručnjaka, upadljiva promena u nastupu te kompanije koja se obično klonila od polarizujućih tema, što ukazuje na promenu u globalnoj kulturi kada korporacije odlučuju da više ne budu neutralne u socijalnim pitanjima, već da reaguju i iznose svoje stavove.

Najava velikih zapadnih kompanija dolazi s produbljavanjem ukrajinske krize, ističe Volstrit džurnal.

Još od početka napada Rusije na Ukrajine u februaru zvaničnici na najvišim nivoima u kompaniji Pepisko razgovarali su o geopolitičkoj krizi u regionu, navodi list pozivajući se na izvore koji kažu da su nedeljama procenjivani različiti scenariji kako na poslovanje mogu uticati problemi u lancu snabdevanja i finansijski izazovi koji proističu iz sukoba.

Pepsi je bio među prvim američkim brendovima koji su počeli da rade u Sovjetskom Savezu – 1959. je kompanija imala štand na Američkoj nacionalnoj izložbi u Moskvi. Uz pomoć tadašnjeg potpredsednika Ričarda Niksona, izvršni direktor Pepsija je ponudio taj sok sovjetskom lideru Nikiti Hruščovu, koji je posle nekoliko dopunjenih čaša rekao da je piće „osvežavajuće“.

Glavni direktor Pepsija od 1963. do 1986, Don Kendal, koji je bio prisutan kada je Hruščov probao gazirano piće sa Zapada, verovao je da biznis može da pomogne u izgradnji mostova između država u vreme podignutih tenzija između Sovjetskog Saveza i Zapada.

Prvu fabriku u Sovjetskom Savezu Pepsi je otvorio 1974, postavši prvi zapadni brend koji je u toj zemlji flaširao svoja pića, i dobivši prednost u odnosu na rivala Koka kolu koja je na to tržište ušla više od deceniju kasnije. Pepsi je svoj prodor nastavio 1988. kada je bio jedna od prvih zapadnih kompanija koja se reklamirala na sovjetskoj televiziji, uključujući spotove s pevačem Majklom Džeksonom.

Kada je Mekdonalds otvorio restoran na moskovskom Puškinovom trgu 1990, dočekalo ga je više od 30.000 Rusa koji su rado čekali satima u redu, željni da potroše popriličan deo svoje zarade za ukus Amerike, piše Njujork tajms.

Hamburgerima i pomfritom pokrenuta je prehrambena diplomatija, koja je cvetala u poslednje tri decenije dok su korporacije poput Mekdonaldsa i Pepsika, privatne investicione firme i pojedinci uložili milijarde dolara u izgradnju fabrika i restorana kako bi doneli hranu, kulturu i američki kapitalizam Rusiji. Bili su to, kako navodi list, perestrojka i glasnost u sendviču u lepinji.

Bivši generalni direktor Mekdonaldsa u Rusiji Mark Karena rekao je pre dve godine, na obeležavanju 30 godina te kompanije u Rusiji, da je Mekdonalds „simbolizovao celokupno otvaranje SSSR-a Zapadu“. Medjutim, ocenjuje Njujork tajms, ruska invazija na Ukrajinu je sve promenila.

Prehrambene kompanije i lanci restorana su na muci kako da reaguju, dok investitori i korisnici društvenih medija vrše pritisak na njih da se povuku iz Rusije, posebno na lance brze hrane, koji su kritikovani što zaostaju za drugim kompanijama koje su se prethodno povukle iz Rusije.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare