Zbog požara na Sumatri ceo region zavijen u dim

Svet 02. okt 202313:59 0 komentara

Više od 300 šumskih i tresetnih požara na indonežanskom ostrvu Sumatri danas je izazvalo dimnu izmaglicu širom regiona, zbog čega zvaničnici traže od ljudi da ostanu kod kuće.

Vojska, policija i lokalne vlasti zajedno rade na gašenju požara, ali njihove napore komplikuje ekstremno suvo vreme, rekao je šef Agencije za upravljanje katastrofama Južne Sumatre.

Dimna izmaglica od požara koja se kretala prema Palembangu, glavnom gradu provincije Južni Palembang izazvala je zagađenje vazduha za oko 1,7 miliona tamošnjih žitelja.

Vlasti na Sumatri su u ponedeljak zatražile od škola da rade onlajn pošto se kvalitet vazduha znatno pogoršao i kategorisan je kao „opasan“.

Čelnik malezijskog Odeljenja za životnu sredinu Van Abdul Latif Van Džafar je prošle nedelje saopštio da je do povratka smoga u nekim delovima zemlje došlo zbog stotina šumskih požara u Indoneziji.

Međutim, indonežanski ministar za životnu sredinu i šumarstvo Siti Nurbaja Bakar rekao je u ponedeljak da nije bilo prekograničnog kretanja dimne izmaglice od Indonezije do Malezije.

Satelitski podaci Agencije za meteorologiju, klimatologiju i geofiziku Indonezije pokazuju da se dimna izmaglica u Indoneziji kretala u nekoliko oblasti na ostrvima Sumatra i Borneo.

Šumski i tresetni požari su godišnji problem u Indoneziji koji zaoštrava odnose sa susednim zemljama. Dim od požara često dolazi do delova Indonezije, Singapura, Malezije i južnog Tajlanda.