Požar u centralnoj Španiji, evakuisano oko 600 ljudi

Svet 15. avg 202118:40
Izvor: UME / AFP

Požar je zahvatio centralni španski region Avila, zbog čega je evakuisano oko 600 ljudi.

To se događa u trenutku kada zemlju pogađa toplotni talas, a veruje se da je registrovana rekordna temperatura od 47,4 stepena prema privremenim podacima.

Povezane vesti

Požar koji je počeo juče ujutro u mestu Navalakrus, severozapadno od Madrida, podstakla je veoma visoka temperatura koja pogađa Španiju od srede i udari vetra od više od 70 kilometara na sat, javila je vlada regiona Kastilja i Leon.

Moguće da je već uništeno rastinje na 5.000 hektara, ocenio je regionalni zvaničnik.

U gašenju požara angažovano je više od 500 pripadnika službi spasavanja, uz vazdušnu pomoć. Stanovnici pet sela blizu Sjere Gredos morali su da napuste domove.

Još jedan manji požar gori u Azuebaru, u regionu Valensije na istoku zemlje, zbog čega su juče evakuisani meštani i uništeno oko 500 hektara vegetacije.

Požari su posledica jakog toplotnog talasa koji pogađa zemlju od srede, sa nenormalno visokom temperaturom čak i za Španiju u ovoj sezoni.

Rekordno visoka temperatura

Apsolutni rekord temperature registrovan u zemlji probijen je u subotu u mestu Montoro, u provinciji Kordoba u Andaluziji, sa 47,4 stepena Celzijusovih, prema nacionalnoj meteorološkoj službi (AEMET).

„To je najviša tepmeratura registrovana u Španiji“, rekao je portparol te službe, dodajući da se radi o privremenim podacima koji će biti potvrđeni narednih dana.

CRISTINA QUICLER / AFP

Do sada je najviša temperatura ikada zabeležena u Španiji bila 46,9 stepeni Celzijusovih, 13. jula 2017. godine na aerodromu u Kordobi. Ista temperatura zabeležena je u subotu na istom mestu.

Toplotni talas nastavlja se danas u Španiji, sa temperaturom iznad 45 stepeni na velikom delu teritorije. Jedanaest od 17 regiona u zemlji su tako pod maksimalnim stepenom uzbune, ili jako visokim stepenom uzbune zbog vrućine.

Ta visoka temperatura, van normalne sezonske temperature, posledica je dolaska mase vrlo toplog vazduha iz Severne Afrike, prema meteorološkoj agenciji.

Komentari

Vaš komentar