Ukrajina o Černobilju: Neodgovorni postupci Rusa pretnja stotinama miliona ljudi

Svet 28. mar 202207:30 0 komentara
REUTERS/Gleb Garanich/File Photo

U zoni nuklearne elektrane Černobilj, koju su zauzele ruske snage, izbili su veliki požari, saopštile su ukrajinske vlasti.

„U zoni (elektrane) izbili su veliki požari, koji mogu imati veoma ozbiljne posledice“, navela je potpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk na Telegramu i dodala da je za sada nemoguće lokalizovati i ugasiti požar jer je ta zona u rukama ruskih snaga.

Pročitajte još:

Vereščuk je optužila Rusiju da „militarizuje“ lokaciju i transportuje staro i loše održavano oružje u blizini, za koje je rekla da bi moglo da ošteti zaštitnu konstrukciju oko uništenog reaktora.

Ona je takođe optužila ruske trupe da sprečavaju vatrogasce da se bore sa brojnim požarima u toj oblasti.

„U kontekstu nuklearne bezbednosti, neodgovorni i neprofesionalni postupci ruskih vojnika predstavljaju veoma ozbiljnu pretnju ne samo Ukrajini već i stotinama miliona Evropljana“, rekla je ona, a prenosi BBC koji navodi da nije moguće nezavisno proveriti ove tvrdnje.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je u nedelju da je bezbednosna situacija u ukrajinskim nuklearnim elektranama ostala nepromenjena. Prošle nedelje je ta agencija UN procenila da šumski požari oko Černobilja ne predstavljaju veliki rizik za zračenje.

IAEA je od 9. marta prestala da prima podatke uživo iz Černobilja.

Nuklearno postrojenje je zauzela ruska vojska 24. februara, prvog dana invazije na Ukrajinu. U Černobilju, koji se nalazi oko 80 kilometara severno od Kijeva, 1986. godine se dogodila velika nuklearna havarija.

Sve najvažnije informacije pratite i na stranici  RAT U UKRAJINI.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!