Rabini pozivaju da se osujeti formiranje „vlade promene“ u Izraelu

Svet 06. jun 202112:133 komentara
Izvor: Pixabay

Vodeći izraelski rabini pozvali su pristalice da osujete formiranje "vlade promene", nekoliko dana pošto je lider partije centra Ima budućnosti (Ješ atid) Jair Lapid objavio da je uspeo da okupi vladajuću koaliciju sa liderima stranaka koji se protive premijeru Benjaminu Netanjahuu.

Takav poziv upućen je u pismu objavljenom sinoć, nakon apela direktora izraelske bezbednosne službe Šin Bet, Nadava Argamana, protiv političkog nasilja i huškanja, rekavši da bi neko mogao biti povređen.

Argaman je takođe pozvao lidere zajednica da smanje napetost u vreme kada se očekuje da nova vlada treba da položi zakletvu, preneli su izraelski mediji.

U pismu rabina se navodi da se „ne može prihvatiti realnost u kojoj će se obrazovati vlada u Izraelu koja će naneti štetu najfundamentalnijim pitanjima religije i države koji su prihvaćeni od osnivanja države Izrael i do sada od svih izraelskih vlada“.

Povezane vesti:

„Nema sumnje da će ta vlada takođe naneti štetu bezbednosti koja se odnosi na samu našu egistenciju, jer se oslanja na pristalice terora i uključuje ministre koji apeluju na Međunarodni krivični sud (MKS) u Hagu da istražuje oficire IDF (Izraelske odbrambene vojske) za ratne zločine“, dodaje se u pismu, uz aluziju na islamsku partiju Ram i lidera levičarskog mereca Nicana Horovica zbog ranijih izjava o MKS.

Uz to se ocenjuje da je nova vlada „potpuno protiv volje naroda“ i da se „mora pokušati i učiniti sve da se ne obrazuje“.

Jedan od potpisnika pisma rabin Haim Drukman je naknadno porekao da se taj poziv rabina može interpretirati kao huškanje na nasilje i tvrdio da se protivi svim formama nasilja, te da formiranje vlade valja sprečiti demokratskim sredstvima.

Šef bezbednosne službe je upozorio na rastuće huškanje na nasilje i govor mržnje na društvenim mrežama, te opasnost da će to izazvati političko nasilje dok se koalicija, čiji je cilj smena dugogodišnjeg premijera priprema, priprema za polaganje zakletve.

U vreme kada je sve izglednije da će na čelu Izraela biti nova vlada, sastavljena od desničarskih, levičarskih i partija centra, te jedne islamske stranke, sve češće se upozorava da bi ona mogla da dovede do propasti Izraela, povratka mračnih vremena, paljenje postera i optužbi za izdaju. Lider izraelske desničarske stranke Jamaina Naftali Benet i Ajelet Šaked našli su se na udaru drugih desničara zbog odluke da se priduže vladi promene i bezbednost im je pojačana zbog pretnji.

Netanjahu je proglasio da nova vlada dovodi u opasnost državu Izrael i izraelsku vojsku.

Argaman se brine da bi neko mogao pogrešno interpretirati kritike na račun nove vlade i „zgrabiti oružje i počiniti nasilni akt“ i ocenio da je zemlja sve biliža 1995. godini i mesecima koji su prethodili ubistvu premijera Jicaka Rabina.

Njega su na protestima označili izdajnikom, a ubio ga je religiozni jevrejski nacionalista koji se protivio politici mira sa Palestincima u zamenu za teritorije.

Ministar odbrane Izraela Beni Ganc, vođa partije centra Plavo i belo, koja je takođe deo nove koalicije, je upozorio da nisu naučene lekcije iz prošlih događaja. Uveliko se očekuje da će ta koalicija, koju čini osam partija, osigurati neophodnu podršku na glasanju o poverenju u Knesetu, 9. ili 14 juna.

Komentari

Vaš komentar