Predsedavajući konferencije COP26 poziva države da prihvate deklaraciju o klimi

Svet 13. nov 202116:171 komentar
Glazgov, konferencija
Izvor: REUTERS/Yves Herman

Predsednik međunarodne konferencije o klimi COP26 Alok Šarma pozvao je delegate da prihvate nacrt završne deklaracije podeljen u subotu ocenivši da je "uravnotežen" i da "zaista unapređuje stvari za ceo svet".

Povezane vesti:

„Svi su mogli da se izraze i nadam se da će moje kolege ceniti to što je na stolu“, rekao je Šarma na plenarnoj sednici.

Šarma se obratio delegatima iz celog sveta posle njihovih jednosatnih razgovora u malim grupama u raznim ćoškovima u sali, dok je uzaludno pokušavao da počne sednicu.

Usred tih, kako se navodi, živih rasprava, mogli su se videti američki izaslanik za klimu Džon Keri i potpredsednik Evropske komisije Frans Timermans.

„Neće svi povoljno prihvatiti sve aspekte (deklaracije)“, rekao je Šarma u kratkom obraćanju pre nego što je dao dodatnih 45 minuta delegacijama za dogovore.

„Moja namera je da okončamo ovu konferenciju danas popodne“, rekao je čvrstim tonom. Ova 26. po redu međunarodna konferencija o klimi organizovana u Glazgovu u Škotskoj trebalo da se završi u petak posle dve nedelje žustrih rasprava vođenih danonoćno.

Komentari

Vaš komentar