Predsednica EP pod pritiskom zbog besplatnog noćenja u luksuznom hotelu

Svet 21. jan 202315:426 komentara
Izvor: Gian Ehrenzeller/Keystone via AP

Predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola pod pritiskom je javnosti zbog poklonjenog boravka u francuskom luksuznom hotelu koji nije u potpunosti prijavila svojoj instituciji.

Pročitajte još:

Noćenje Maltežanke, članice Evropske narodne partije (EPP), koja je u oktobru boravila sa suprugom u regionu Burgundije, platilo je francusko vinsko bratstvo, preneo je u petak Politiko. Informaciju je potvrdio njen portparol.

„To nije bila greška, nijedan predsednik parlamenta pre mene nije preduzeo ovaj korak (prijavljivanje)“, rekla je Metsola za subotnje izdanje nemačkog poslovnog lista Handelsblat.

Metsola je putovanje najavila prošle nedelje nakon što je belgijska policija u decembru uhapsila potpredsednicu Evropskog parlamenta Evu Kaili, članicu bloka socijalista i demokrata (S&D), pod optužbom za korupciju, pranje novca i veze sa organizovanim kriminalom.

Metsola nije otkrila da ju je na putovanju pratio njen suprug Uko, rođen u Finskoj. Politiko piše i da bi poslanici trebalo da prijave poklone do kraja sledećeg meseca, a ona je to učinila tek u januaru.

Prema pravilima EP, trebalo je da prijavi svoje planove putovanja krajem novembra.

Kako prenosi Politiko, Metsola i njen suprug proveli su noć u hotelu L Sep sa pet zvezdica u gradu Bonu, što je uključivalo i raskošnu večeru od pet jela. Cena noćenja u tamošnjoj sobi po pravilu košta 350 evra.

Metsola tvrdi da čelnici parlamenta do sada nisu izveštavali o ovakvim putovanjima i da želi da raskine sa „onim što je uobičajeno i što je bila tradicija” i „sve otkrije”.

Njen prethodnik David Sasoli, koji je preminuo početkom prošle godine, nije prijavio nikakva putovanja ili poklone tokom svog mandata.

Još nije poznato da li će Metsola biti sankcionisana. Kazne su u teoriji moguće, ali za to ne postoji automatski mehanizam, a odgovornost snosi sam predsednik parlamenta.

Komentari

Vaš komentar